latinica  ћирилица
17/04/2019 |  13:29 | Аутор: СРНА

Ахметспахићу три године затвора због ратовања у Сирији

Суд БиХ осудио је Муниба Ахметспахића на три године затвора због ратовање у Сирији, након што је прихватио споразум о признању кривице који је потписао са Тужилаштвом БиХ.

- Вијеће је одлучило да прихвати споразум и сматра га законитим. Суд доноси пресуду за организовање терористистичке групе, и то онако како је описано у оптужници и осуђује га на три године затвора - рекао је предсједавајући судија Бранко Перић.

Према пресуди, Ахметспахић је од 2013. до 2018. боравио на подручју Сирије и Ирака као припадник паравојних формација Исламске државе, Џабхат ел нусра и Нусра фронт.

На терет је Ахметспахићу стављено да се придружио терористичким организацијама и учествовао у борбама и терористичким активностима, приликом којих је и тешко рањен на подручју Сирије, преноси Бирн.

Из Тужилаштва БиХ раније је саопштено да су током истраге прикупљени докази да је Ахметспахић координирао активности са другим држављанима БиХ који се налазе на подручју Сирије и Ирака, као и да је по доласку у БиХ организовао и помагао одлазак другог држављанина БиХ на то подручје.

Оптуженом ће у казну бити урачунато вријеме које је провео у притвору од 22. новембра 2018. године, а судија Перић је прихватио приједлог Тужилаштва БиХ да му буде продужен притвор.

- Што се тиче пресуде, Мунибе, тужилац и Суд су Вам пружили још једну шансу да окончате ову врсту активности - рекао је Перић, обраћајући се Ахметспахићу.

Ахметспахић је раније правоснажно ослобођен оптужби за организовање терористичке групе, односно да је уништио доказе и трагове након што је Мевлид Јашаревић у октобру 2011. године у Сарајеву пуцао на америчку Амбасаду.

Јашаревић је због овог терористичког напада осуђен на 15 година затвора.

На почетку рочиша, судија Перић је рекао и се Ахметспахић споразумом обавезао да ће свједочити против других оптужених уколико буде потребе.

Тужилац Дубравко Чампара је као разлоге за потписивање споразума навео да је Ахметспахић у БиХ дошао као инвалид са високом ампутацијом ноге, те да је био потпуно коректан у комуникацији са припадницима Агенције за истраге и заштиту и Тужилаштвом БиХ.

Ахметспахић је истакао да се покајао и да је свјестан колико је био изманипулисан.

- Колико је било наивно са наше стране да донесемо такву одлуку. Савјетовао бих омладини да не насједају на такве ствари. Ко хоће да се бори за правду нека се бори на легалан начин - рекао је он.

Ахметспахић је ухапшен крајем новембра 2018. године на Аеродрому Сарајево.