latinica  ћирилица
17/04/2019 |  14:57 ⇒ 15:02 | Аутор: РТРС

Талић: Искористити велики потенцијал Сутурлије

Сутурлија, која се налази само два километра од центра Бањалуке, бисер је природе који би требало да буде приступачнији грађанима и туристима. Локалитет кањона Сутурлија требало би да постане незаобилазна дестинација свих наших суграђана и туриста који посјећују највећи град Српске, рекао је Зоран Талић, предсједник Скупштине града Бањалука на данашњој конференцији за новинаре који је одржао на улазу у кањон Сутурлије.
Зоран Талић - Фото: РТРС
Зоран ТалићФото: РТРС

- Око идеје спортско рекреативно туристичке зоне Сутурлија треба да се окупе грађани, рекреативци, сва удружења и институције. То је пројекат на дуже стазе и зато позивам све заинтересоване да се укључе како би Сутурлија као природна оаза постала средиште окупљања свих наших суграђана и туриста - рекао је он.

Талић додаје да Сутурлија може бити подручје за спортске терене, породично излетиште, рибогојилиште, екскурзије, те бројне друге садржаје.

Урбаниста Горан Димитрић рекао је да је у оквиру зоне Сутурлија планирана изградња пјешачко-бициклистичких стаза, спортских терена и осталих садржаја који би употпунили природно окружење овог излетишта. Преуређење би се обављало у неколико фаза.

- Просторним планом Бањалуке, предвиђен је парк природе Сутурлија на том подручју. Крајњи циљ је израда планских докумената за то подручје којим би се јасно дефинисао начин коришћења локалитета кањона Сутурлије, а све с циљем приступачности грађанима - рекао је Димитрић.

Рекреативац Жељко Мајданџић додаје да би у првој фази фокус био на садржајима за породицу, али и рекреативце.

- У првој фази акцент би био на садржајима за породицу. Ова локација је идеална и за дјецу, јер се налази на само два километра од центра града. Такође, неопходно је сачувати постојеће потенцијале као што су пењалишта са одређеним бројем смјерова, али направити и нове садржаје. Циљ нам је да се Сутурлија представи широј јавности и региону - рекао је он.