latinica  ћирилица
17/04/2019 |  15:15 ⇒ 19:34 | Аутор: РТРС

Лидери СДА, ХДЗ-а и СНСД-а договорили подјелу ресора

Лидери СДА, Бакир Изетбеговић, СНСД-а Милорад Додик и ХДЗ-а Драган Човић данас су успјели договорити формирање власти на нивоу БиХ.

Закључак састанка - разговори успјешно завршени, министарства подјељена.

Ипак, договор о именовању предсједавајућем Савјета министара није постигнут.

Лидер ХДЗ-а БиХ Драган Човић очекује да ће се до краја дана у телефонским консултацијама све прецизирати.

Човић је након састанка рекао да су лидери били близу договора и да се нада како је ово крај преговора што се тиче ресора.

Он је рекао да се нада како ће данас свако ставити на документ оно што се избалансирало на преговорима.

- Господин Тегелтија је био са нама и жеља је била да на овој сједници буде именован за мандатара. Како нисмо овај посао у заднјих пет до шест минута прије почетка сједнице завршили, вјероватно то данас неће бити Али, то није проблем. Телефонска сједница се направи за двије минуте и договори, ако за то буде спремности - истакао је Човић.

Предсједник СДА Бакир Изетбеговић истиче да не може да пристане да кандидат за предсједавајућег Савјет министара буде особа која је против наставка НАТО пута.

- Запело је опет на активацији МАП-а. То је моменат када је господин Додик завршио данашњу сесију, јер нисмо успјели да се на томе нађемо. Ми инсистирамо и не видимо да је могуће именовати мандатара који ће доводити у питање опредјељење БиХ када је у питању НАТО - додао је Изетбеговић.

Хрватима би припало министарство финансија, правде и цивилни послови, Бошњацима спољни послови, безбједност и одбрана, а Србима предсједавајући, те министарства комуникације и транспорта, спољна трговина и економски односи, а људска права би требала бити из квоте из Републике Српске, али тај ресор би водила нестраначка личност из реда осталих.

У згради Предсједништва БиХ одржан је и састанак делегација СДА, СНСД-а и ХДЗ-а БиХ о формирању власти.

Делегације су данас предводили лидери странака Бакир Изетбеговић, Милорад Додик и Драган Човић, а домаћин састанка био је Додик.