latinica  ћирилица
17/04/2019 |  15:47 ⇒ 18/04/2019 | 08:22 | Аутор: СРНА

У Бањалуци први пут концерт "Дјеца су украс свијета"

Концерт за дјецу "Дјеца су украс свијета" биће одржан сутра у Бањалуци, а на сцени ће се представити око 150 извођача.
Бански двор - Фото: РТРС
Бански дворФото: РТРС

Концерт ће први пут бити одржан у склопу манифестације "Дјечије царство", захваљујући покровитељству предсједника Републике Српске Жељке Цвијановић.

Представник Удружења "Култарт" Драгољуб Сладојевић рекао је Срни да поводом Дана града Бањалука организују манифестацију "Дјечије царство".

- Ове године први пут ћемо имати концертни програм. На концерту за дјецу учествоваће еминентни умјетници Леонтина Пат, Тијана Дапчевић и Миња Субота. Наступиће и хорови основних школа "Иво Андрић" и "Свети Сава" из Бањалуке, хор Мале пјевачке академије, плесни клуб "Сити џез" и учесници Ђурђевданског фестивала и фестивала "Мали композитор". Улаз на концерт је бесплатан - истакао је Сладојевић.

"Дјечије царство" је традиционална културна манифестација, која промовише културно стваралаштво дјеце основношколског узраста.

Њен циљ је промоција раног пјесништва, афирмација дјечијег стваралаштва подстицањем креативног односа дјеце према свим културно-умјетничким жанровима, као и подстицање и јачање такмичарског духа, здраве конкуренције и тимског рада међу дјецом, школама и школским секцијама.

Циљ манифестације је и креирање простора за дружење, међусобну сарадњу и размјену искустава за ученике и наставнике и омогућавање сваком појединцу да већ од малих ногу допринесе културном животу средине у којој живи.

Манифестација је значајна и за наставнике који воде школске секције јер их мотивише да се додатно активирају и даје им могућност да унаприједе свој рад и размијене искуства са осталим наставницима из региона.

Осим концерта "Дјеца су украс свијета" манифестацију "Дјечије царство" чини неколико програмских цјелина као што су међународни Фестивал дјечије поезије, такмичење у рецитовању ученика бањалучких и свих основних школа у Српској, те креативне радионице за аранжирање цвијећа и бојење васкршњих јаја.

Манифестација обухвата и издавање зборника Фестивала дјечије поезије и специјалног броја књижевног часописа за дјецу "Ризница", гостовања дјечијих пјесника у градовима и школама широм Српске и изборни фестивал "Мали победник" у Београду.

Концерт "Дјеца су украс свијета" биће одржан у Банском двору са почетком у 12.00 часова.