latinica  ћирилица
17/04/2019 |  17:05 ⇒ 20:02 | Аутор: РТРС

У Неуму о енергетској транзицији БиХ (ФОТО)

Другог дана Енергетског самита у Неуму, настављени су разговори експерата и влада, о енергетској транзицији БиХ. Уз изазове тржишта, кључна је већа искоришћеност обновљивих извора и реформа система подстицања. БиХ обавезна је да донесе Закон о електричној енергији и приодном гасу и почне примјену мјера из Прве енергетске стратегије.

Повећање енергетске ефикасности, веће коришћење обновљивих извора, смањење увоза енергената, развој властитог енергетског тржишта - неки су од начина којима БиХ може допринијети задатим циљевима Европске енергетске заједнице.

Усвајање Енергетске стратегије за ентитески и ниво БиХ тек је почетни оквир за провођење реформи.

- На државном нивоу није се урадило ништа, стратегија јесте усвојена али хитно требају закони о електричној енергији, тржишту, гасу, нафти и нафтним резравама - рекао је Јанез Копач, директор Секретаријата енергетске заједнице.

Овогодишњи самит требало би да, кроз дијалог стручњака, власти, електропривреда и регулатора иницира даље реформе.

Ово очекују и у британској амбасади, која је један од организатора Самита.

- Позивамо да се усвоји закон на државном нивоу о регулатору, преносу и тржишту електричне енергије и прирдоног гаса, усвоје амандмани на Законе о енергетској ефиксаности у оба ентитета, како би се обухватиле облигационе шеме енергетске ефикасности и други закони, именовање управе Електропреноса на траспарентан начин и по закону и започињање транзиције у другим пољима - наводи Метју Филд, амбасадор Велике Британије у БиХ.

Самит у Неуму (Фото: РТРС)

Већа искоришћеност обновљивих извора предвиђена је акционим планом Владе Српске.

У наредних десет година биће грађене соларне, вјетро и мини хидро електране, укупне инсталиране снаге 1.000 мегавата. Вриједност тих инвестиција биће милијарду и 250 милиона евра.

Радован Вишковић, премијер Републике Српске истакао је потребу што већег обима производње електричне енергије из обновљивих извора. Како је рекао, у том погледу види велику шансу за развој, не само Републике Српске, него и БиХ.

Петар Ђокић, министар енергетике и рударства у Влади Српске навео је да, уколико се жели брже кретати кроз енергетску транзицију, поред повећања обима производње из обновљивих извора, неопходно је пронаћи рјешење и за постојеће објекте који производе енергију из фосилних извора. То су, како наводи, наше двије Термоелектране.

О енергетској транзицији биће расправљано и сутра. Завршни панели односе се на перспективе гасног сектора у БиХ и улогу медија у енергетској транзицији.