latinica  ћирилица
17/04/2019 |  17:28 ⇒ 19:44 | Аутор: РТРС

Додик: Коначан договор о формирању Савјета министара није постигнут

Коначан договор о формирању Савјета министар у Сарајеву ни данас није постигнут, рекао је предсједавајући Предсједништва БиХ и лидер СНСД-а Милорад Додик.

- Напредак је учињен у расподјели ресора, али улазак БиХ у НАТО остаје кључни камен спотицања - истакао је Додик након сједнице Предједништва БиХ.

Он је истакао да БиХ неформирањем Савјета министара ризикује да заустави свој европски пут, који је далеко важнији од питања МАП-а.

Додик је рекао да српска страна неће подржати активацију МАП-а, да за то у Републици Српској нема и неће бити сагласности.

Упозорио је да они који постављају тај услов доводе цијелу земљу у кризу, те нагласио да неће пристати на било каква условљавања.

- Нећемо подржати МАП зато што је то веома јасно. Мислим да је то питање изван формирања Савјета министара. То је уставна прича, формирање Савјета министара је далеко изнад било ког питања у БиХ - нагласио је Додик.

Он је подсјетио да је и из ЕУ поручено да БиХ, уколико има формиране органе власти, не само на заједничком нивоу, него и у Федерацији БиХ и кантонима, може очекивати да у мају добије мишљење како би код земаља чланица ЕУ обезбиједила сагласност за статус кандидата.

Он је навео да је договорена расподјела министарстава у оквиру Савјета министара БиХ и да је СНСД прихватио три министарства - спољне трговине и економских односа, комуникација и транспорта, те за људска права и избјеглице, с тим да ће један од тих кандидата бити из реда осталих.

- Изетбеговићу је припало министарство иностраних послова, безбједности, за које је рекао да очекује да се ту појави лидер СББ-а Фахрудин Радончић, и министарство одбране - навео је Додик.

Он је додао да групи око СДА припадају четири замјеничка мјеста у министарствима, а по три ХДЗ-у и СНСД-у.

Према његовим ријечима, у данашњим разговорима нигдје није поменут Демократски фронт, него само Радончић да ће бити у безбједности и да је постигнут договор.