latinica  ћирилица
17/04/2019 |  18:10 | Аутор: ТАНЈУГ

Горан Томашевић добитник Пулицерове награде за фотографију (ФОТО)

Фоторепортер агенције Ројтерс Горан Томашевић један је од чланова екипе фотографа ове агенције који су добитници овогодишње Пулицерове награде.
Пулицер (илустрација) -
Пулицер (илустрација)

Томашевић је награђен за фотографију пијетла који пролази поред осамнаестогодишњег дјечака који је погинуо у обрачуну банди у Хондурасу.

Фотографи агенције Ројтерс награђени су за "живописну и запањујућу визуелну причу о важности, очају и туги миграната док су путовали у САД из Централне и Јужне Америке".

Томашевић је био номинован за ову награду и 2014. године за фотографије из Сирије.

Томашевић је рођен у Београду 1969. Каријеру фоторепортера започео је у дневном листу Политика, а пет година касније извјештавајући о политичким догађајима у бившој Југославији почео је сарадњу са британском агенцијом Ројтерс.

Од 1997. године покривао је догађаје на Косову и Метохији и током НАТО бомбардовања био један од ријетких фоторепортера који су остали у тој покрајини. Као фоторепортер агенције Ројтерс извјештавао је из Ирака у вријеме власти Садама Хусеина и касније током инвазије на ту земљу 2003. године.

Његове фотографије рушења Садамовог споменика у Багдаду прве су у свијету обзнаниле пад ирачког режима. Од 2002. до 2006. године био је Ројтерсов извјештач са сједиштем у Јерусалиму, а од 2006. до 2012. у Каиру.

Тренутно је у Најробију шеф фотографа агенције Ројтерс за Источну Африку. Међу историјским догађајима о којима је свједочио својим објективом су и револуције у Египту и Либији, избори и референдум о независности Јужног Судана, предсједнички избори у Демократској Републици Конго и у Пакистану, земљотрес у Кашмиру, Олимпијске игре у Сиднеју 2000. године и Свјетско првенство у фудбалу 2006. године у Њемачкој. Провео је много времена и са америчким војницима у Ираку и Авганистану.

Томашевић је био фотограф године агенције Ројтерс 2003, 2005. и 2011, а 2008. године је добио награду те агенције за најбољу фотографију. Три пута је био добитник награде YU pres photo, а 2009. године му је Друштво издавача у Азији, са сједиштем у Хонг Конгу, (СОПА), додијелило Награду за изузетност у новинској фотографији.