latinica  ћирилица
17/04/2019 |  18:52 | Аутор: СРНА

Институције да учине све за добијање позитивног мишљења Европске комисије

Предсједништво БиХ данас је у Сарајеву задужило надлежне институције у БиХ да у складу са својим уставним овлаштењима предузму све потребне активности с циљем добијања позитивног мишљења Европске комисије о захтјеву БиХ за чланство у ЕУ и стицање статуса кандидата за чланство у ЕУ.
Сједница предсједништва БиХ - Фото: РТРС
Сједница предсједништва БиХФото: РТРС

Предсједништво БиХ задужило је Савјет министара да достави свеобухватан план за дјеловање институција БиХ и ентитетских институција у складу с надлежностима у циљу спречавања повећаног прилива миграната у БиХ, саопштено је из Предсједништва.

На првој редовној сједници у овом сазиву Предсједништво је задужило Министарство иностраних послова да упути протестну ноту Хрватској због активности и поступака Безбједносно-обавјештајне агенције Хрватске према држављанима БиХ приликом њиховог боравка или транзита кроз Хрватску.

Предсједништво је данас прихватило позив предсједника Турске за званичну посјету предсједавајућег Милорада Додика и чланова Предсједништва БиХ Шефика Џаферовића и Жељка Комшића Турској 2. маја.

Прихваћен је и позив за учешће на Самиту Покрета несврстаних земаља, који ће бити одржан у Бакуу, у Азербејџану, 25. и 26. октобра ове године, као и позив предсједника Словеније, Хрватске и Албаније за учешће на састанку лидера Брдо-Бриони процеса, 8. и 9. маја у Тирани.

Предсједништво БиХ сагласно је да се БиХ придружи Декларацији о заштити школа и универзитета током оружаних сукоба, која је на основу иницијативе Норвешке усвојена 2015. године.

На данашњој сједници примљен је к знању Извјештај о имплементацији Споразума о субрегионалној контроли наоружања Анекс 1Б, члан четири Општег оквирног споразума за мир у БиХ и раду Субрегионалне консултативне комисије у 2018. години.

Предсједништво је примило к знању Информацију Министарства спољне трговине и економских односа о спровођењу Закона о производњи наоружања и војне опреме те Информацију о Годишњем плану обуке и вјежби припадника и јединица Оружаних снага БиХ у иностранству за 2019. годину.

К знању је примљена и ИнФормација о реализацији закључка с 51. Редовне сједнице Предсједништва БиХ у вези са анализом стања и унапређења система јавних набавки у Министарству одбране у Савјету министара у техничком мандату, при чему је ово министарство задужено да настави с активностима које ће допринијети побољшању способности и капацитета Министарства одбране и Оружаних снага, о чему треба да доставе информацију Предсједништву до 31. јуна.

Предсједништво БиХ примило је к знању извјештај о раду Министарства одбране за 2018. годину, а усвојило је и Годишњи извјештај Централне банке БиХ БиХ за прошлу годину, као и и Извјештај о раду Агенције за осигурање депозита БиХ за 2018. годину те Финансијски план за 2019. годину.

Данас је донесена Одлука о покретању поступка за закључивање Споразума о узајамном признавању академских квалификација између земаља западног Балкана доктора медицине, доктора денталне стоматологије, архитеката и инжењера грађевине.

Предсједништво БиХ усвојило је Извјештај Министарства правде о раду Комисије за помиловање у 2018. години и одбило четири молбе за помиловање осуђених лица.

Предсједништво БиХ донијело је одлуке о давању одобрења за закључивање више међународних аката међу којима и аката усвојених на састанку министара комуникација земаља западног Балкана, одржаног 25. априла 2018. године у Љубљани те споразума о владином безбједносном програму између Министарства комуникација и транспорта и Мајкрософт корпорације.