latinica  ћирилица
18/04/2019 |  08:29 ⇒ 09:26 | Аутор: СРНА

Осман Мехмедагић игнорише захтјев Тужилаштва

Директор Обавјештајно-безбједносне агенције БиХ Осман Мехмедагић већ мјесец дана игнорише захтјев Тужилаштва БиХ да достави диплому о завршеном високом образовању, пише Дневни аваз.
Осман Мехмедагић (фото: Faktor.ba/RAS Srbija) -
Осман Мехмедагић (фото: Faktor.ba/RAS Srbija)

Тужилаштво БиХ захтијева да дипломе морају доставити и остали руководећи службеници ОБА.

Упркос томе, ОБА је једина полицијска агенција у БиХ која није испоштовала овај захтјев, односно није поступила према наредби тужиоца који спроводи истрагу о лажним дипломама након захтјева институција БиХ.

Наведено је да Мехмедагић игнорише и хитан акт Тужилаштва БиХ који је упућен на његову адресу прије седам дана и тако директно избјегава да поступи по захтјеву ове правосудне институције.

Према истом извору, Тужилаштву је сада преостало једино да изда наредбу Агенцији за истраге и заштиту БиХ да изузме тражену документацију из ОБА, што би могло ускоро и да се деси.

Лист подсјећа да ОБА већ годину ради без парламентарног надзора и тврди да је досадашњи Мехмедагићев мандат обиљежен бројним злоупотребама и покушајима да врши притисак на правосуђе приликом избора судија, тужилаца, па чак и доношења појединих пресуда.