latinica  ћирилица
18/04/2019 |  09:22 ⇒ 11:50 | Аутор: СРНА

Источна Илиџа очекује од Београда помоћ у привреди

Источна Илиџа највећу помоћ од Србије очекује у области привреде, рекао је за Срну начелник општине Маринко Божовић.
Источна Илиџа - Фото: илустрација
Источна ИлиџаФото: илустрација

- Очекујемо евентуални долазак предузећа из Србије у Источну Илиџу, али и град Источно Сарајево - истакао је Божовић.

Он каже да је Србија раније овој општини донирала 150.000 евра за завршетак изградње Спомен-обиљежја борцима погинулим у одбрамбено-отаџбинском рату "Вељине", те да за сада није обећана нова помоћ за друге пројекте.

- Средствима која је раније додијелила Србија финансира се завршетак Спомен-обиљежја "Вељине" у част припадника Војске Републике Српске који су бранили Илиџу и друге сарајевске општине, које су након потписивања Дејтонског мировног споразума припале Федерацији БиХ - напоменуо је Божовић.

Божовић је навео да је споменик дио комплекса Спомен-парка "Вељине" у чијем саставу је и Црква Светог Василија Острошког са парохијским домом и будући парк за најмлађе суграђане.

Премијер Републике Српске Радован Вишковић недавно је најавио да ће почетком маја, највјероватније у Етно-селу "Станишићи" код Бијељине, бити одржан састанак свих начелника и градоначелника из Српске, те неколико из ФБиХ гдје је већинско српско становништво.

Састанку би требало да присуствују и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик, предсједница Српске Жељка Цвијановић, предсједник Србије Александар Вучић, премијер Србије Ана Брнабић и други званичници из Српске и Србије.

Вишковић је рекао да би на састанку требало да буде ријечи о реализацији досадашњих пројеката и даљој сарадњи у реализацији будућих пројеката за које се већ сада праве планови.