latinica  ћирилица
18/04/2019 |  10:33 | Аутор: СРНА

Инспекторат-Пореска управа Српске: Контролом утврђено 36 неправилности

У акцији сузбијања сиве економије и нелојалне конкуренције Инспекторат и Пореска управа Републике Српске у протеклих десет дана извршили су 72 заједничке контроле, а у 36 случајева утврдили неправилности.
Пореска управа Српске - Фото: РТРС
Пореска управа СрпскеФото: РТРС

Нагласак у контролама био је на физичким лицима која су оглашавала и обављала различите услужне дјелатности као што су производња и продаја бетонске галантерије, намјештаја, одржавање и поправка моторних возила, тапетарске и аутолимарске услуге, саопштено је из Инспектората.

Републичка тржишна инспекција је у 25 случајева утврдила да контролисана лица нису била регистрована за послове које су обављала и издато је 25 рјешења о забрани вршења дјелатности.

За 19 лица која су поднијела захтјев за регистрацију, мјера забране трајаће до прибављања рјешења надлежног органа којим се одобрава обављање дјелатности.

За шест лица која не желе да се региструју изречена је мјера забране и новчана казна.

Код једног регистрованог субјекта затечен је вишак робе у односу на стање евидентирано у пословним књигама, па је и у овом случају издат прекршајни налог.

Инспектори Пореске управе Републике Српске су изрекли су шест мјера привремене забране обављања дјелатности на период од 15 дана, због неиздавања фискалних рачуна и пет затечених непријављених радника, те изрекли новчане казне.

Из Инспектората напомињу да циљ није кажњавање, већ регистрација и легализација субјеката, односно увођење њиховог пословања у законске оквире. 

- Апелујемо да физичка лица која пружају овакве врсте услуга не чекају долазак инспектора, већ да самостално покрену процедуру регистрације. Инспектори ће предузимати све законом предвиђене мјере како би сузбили нерегистровано обављање дјелатности, које представља нелојалну конкуренцију субјектима који легално раде и измирују обавезе према радницима и држави - поручују из Инспектората.