latinica  ћирилица
18/04/2019 |  11:07 | Аутор: СРНА

Око 1.500 терориста са Блиског истока дошло у ЕУ

У Европи се тренутно налази око 1.500 терориста који су учествовали у сукобима на Блиском истоку, изјавио је директор руске Федералне службе безбједности Александар Бортников.

Он је током конференције у Санкт Петербургу, коју је оргнизовала Међупарламентарна скупштина Заједнице независних држава, рекао да стручњаци процјењују да се, од укупно 5.000 терориста у ЕУ, њих 1.500 вратило на континент са Блиског истока.

- Значајан број су борци које су команданти послали у Европу да наставе са вршењем терористичких напада - истакао је Бортников.

Бортников каже да Исламска држава, Ал каида и милитантне групе повезане са овим организацијама и даље представљају озбиљну пријетњу, упркос губицима у Сирији и Ираку, јавио је ТАСС.

- Успјели су да управљају својим снагама на основу принципа мреже. Међусобно повезане и аутономне терористичке ћелије шире се са Блиског истока ка Европи и централној и југоисточној Азији, док веће групе милитаната одлазе у Африку, посебно у Либију - нагласио је Бортников.

Шеф ФСБ-а додао је да је у посебном фокусу ситуација у Авганистану, те да се илегалним терористичким групама придружују терористи из Сирије и представљају пријетњу државама у подручја централне Азије.