latinica  ћирилица
18/04/2019 |  11:24 ⇒ 15:24 | Аутор: РТРС

Стартовала 13. међународна трка Београд-Бањалука

Тринаеста бициклистичка трка Београд-Бањалука почела је данас, а у односу на претходне године трка ове године уноси бројне новитете.
Бициклистичка трка Београд - Бањалука - Фото: РТРС
Бициклистичка трка Београд - БањалукаФото: РТРС

Тринаеста бициклистичка трка Београд- Бања Лука почела је данас, а у односу на претходне године трка ове године уноси бројне новитете.

Трка је од 2018. године уврштена у прву категорију догађаја, што говори да је данас у рангу са највећим свјетским тркама попут Тур де Франс и Ђиро Италија.

У односу на претходна издања када је трка имала само двије етапе, ове године пријављених 176 бициклиста из 24 тима у својој бици за трофеј прећи се готово 800 км, распоређених у четири етапе, чиме је трка добила префикс тур.

Оно што овогодишњу трку издваја у односу на досадашње, поред двоструко више етапа јесте и продуженост трајање трке са два на четири дана, током којих ће 25 свијетских тимова из 30 земаља свијета возити кроз бројна мјеста Србије и Републике Српске.

У центрима градова као што су Бања Лука, Добој, Дервента, Теслић, Бијељина, Шабац, Београд поред трке организована су бројна културно-спортска дешавања, које би богатим садржајем требало да привуку пажњу великог броја публике.

Трка Београд- Бањалука данас се сматрам брендом и идеалном приликом за промоцију љепоте и гостопримства Републике Српске, а то не би било могуће без препознавања значаја оваквог догађаја од стране републичких и градских власти.

Међу најзаслужнијима за организацију овогодишње трке која шаље лијепу слику свијету су предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић, генерални покровитељ догађаја и премијер Радован Вишковић, а велики допринос дало је и министарство породице, омладине и спорта.

- Ова трка је најљепша промоција бициклизма, а уједно и љепота Српске као и гостопримства наших људи који увијек на најбољи начин дочекају госте. Министарство је одавно препознало њен значај и тако ће бити убудуће – рекао је помоћник министра Драган Јаћимовић и додаје да је да је трка већ дуже вријеме уврштена у манифестације од посебног значаја за Српску.

- Трка је постала бренд не само Бањалуке већ цијеле Српске и већ дуго времена је значајна у промоцији, првенствено туристичких потенцијала - додао је Јаћимовић, а колега из Градске управе за спорт у Бањалуци Драган Бањац је подвукао да је за Бањалуку ова трка једна од најзначајнијих манифестација.

Ове године први пут у трци ће учествовати и тим из Колумбије, а ту су и учесници из Казахстана, Чешке, Аустрије, Мађарске, Словеније док ће за Србију возити Бањалучанин Душан Калаба.

Прва етапа која се вози од Београда до Власенице добила је епитет краљевске, јер је дуга 240 км и с обзиром на конфигурацију терена могла би да буде једна од одлучујућих када је у питању генерални пласман.

Други дан трке бициклисти ће возити од Власенице до Брчког, а трећег ће кренути од Бијељине до Теслића.

Посљедњи дан трке креће из Прањавора да би се традиционално завршила круговима у Бањалуци.

Извор: banjaluka.net