latinica  ћирилица
18/04/2019 |  11:28 ⇒ 13:25 | Аутор: РТС

Завршни турнир за тенисере се сели из Лондона

Завршни турнир у Лондону, на којем се на крају сваке сезоне састају осморица најбољих тенисера свијета, могао би у скорије вријеме да промјени локацију.
Арена 02 Лондон - Фото: Wikipedia
Арена 02 ЛондонФото: Wikipedia

Турнир под покровитељством Асоцијације тениских професионалаца (АТП) скоро деценију се игра у престоници Енглеске, али како сада ствари стоје, то ће се променити за две године.

Свијетски медији пишу да је већ донесена одлука да се од 2021. Завршни турнир из лондонске "О2 арене" пресели у неки други град.

Најближи да буде домаћин најбољим играчима планете тренутно је Торино, највише због огромне инвестиције Тениског савеза Италије, који даје 15 милиона евра за овај град.

Тако бисмо Новака Ђоковића, Рафаела Надала, Роџера Федерера и остале већ у финишу 2021. могли да гледамо како се на сјеверу Италије боре за један од најважнијих пехара у овом спорту.

Највећа конкуренција Торину је град Токио, с озбиром да АТП има велику базу навијача на азијском континенту, посебно у Кини и Јапану. Ипак, биће веома тешко надомјестити успјех "О2 арене" и Лондона, која је до сада на годишњем нивоу примала преко 250.000 људи и АТП-у доносила 15 одсто укупног профита током цијеле сезоне.

Један од оних који неће бити толико разочаран промјеном јесте споменути Ђоковић, који је више пута током каријере истицао да би Завршни турнир требало чешће да се се сели.

- Није да желим да се пресели из Лондона, него једноставно мислим да би концепт турнира требало да буде "путујући". То је највећи турнир који је под окриљем АТП-а и на њега долази осам најбољих играча који се такмиче у јединственом формату. Мислим да је то сјајан начин да се тенис промовише у цијелом свијету - изјавио је Ђоковић једном приликом.

Насупрот њему, Федерер жели да Лондон и даље буде домаћин.

- Не знам које су опције могуће, битно је сагледати их. Али, ако је са "О2 ареном" све у реду и ако публика и даље долази, онда је то добра сарадња. Што не би остали тамо? Не видим разлог за промјену, сем ако неко баш жарко жели то да преузме и пружи огромну подршку Туру. Овде је све до сада било супер и ја сам уживао играјући - навео је Швајцарац.

Завршни турнир у прошлости је мијењао називе и градове, а најуспјешнији играчи су Федерер са шест, односно Ђоковић, Иван Лендл и Пит Сампрас са по пет титула.

Ове сезоне на програму ће бити од 10. до 17. новрембра, титулу ће брати Александер Зверев из Њемачке.