latinica  ћирилица
18/04/2019 |  12:07 | Аутор: СРНА

Марчета: Министарство културе ФБиХ да се укључи у обнову културних објеката

Предсједник иницијативног одбора кровне асоцијације Срба Федерације БиХ Миле Марчета рекао је Срни да би представници федералног Министарства културе и спорта требало да посјете српске повратничке општине у којима је већина спортских и културних објеката уништена и помогне да буду обновљени.
Миле Марчета (фото: pressrs.ba) -
Миле Марчета (фото: pressrs.ba)

Марчета је истакао да је међу тим објектима и Титова пећина у Дрвару, која је од изузетног значаја као историјски и културни споменик. 

- Увидом на терену Министарство културе и спорта ФБиХ могло би да аплицира код домаћих и страних инвеститора да се поправи овај познати објекат, али и остали културно-историјски споменици, те објекти за потребе младих - рекао је Марчета.

Он је изразио наду да ће се федерално Министарство културе и спорта укључити у рјешавање проблема, поготово јер је ријеч о простору гдје живе Срби повратници, као и да би био задовољан да је то министарство посјетило повратничке општине и констатовало стање.

Новинска агенција Републике Српске - СРНА објавила је почетком априла да је Титова пећина у Дрвару затворена за туристе до даљег јер је одрон уништио дрвену бараку.

На питање Срне да ли ће Влада ФБиХ помоћи санацију Титове пећине, из федералног Министарства културе и спорта препоручено је Новинској агенцији Републике Српске да аплицира за пројекат санације ове пећине.

Марчета је истакао да је Срна једини медиј присутан међу повратницима. 

- Позивамо све медије у БиХ да слободно извјештавају о мјестима гдје су повратници. Али, проблем је у томе што је Срна једина која је присутна међу том категоријом. Морамо захвалити Срни, а и другим медијима који професионално извјештавају о проблемима повратника - рекао је Марчета.

Марчета је изразио наду да ће ова порука освијестити многе који не разумију положај српских повратника јер "фотеље појединих су далеко од стварних проблема повратника".

Титова пећина, која се налази у Спомен-комплексу "25. мај 1944", један је од главних извора прихода ове општине која је након одрона била приморана да је затвори ради безбједности туриста.

До одрона који је оштетио пећину дошло је након вишемјесечних падавина због којих је на подручју општине крајем јануара проглашено стање елементарне непогоде.

Титову пећину, након посљедењег рата у БиХ, годишње посјети од 5.000 до 10.000 туриста.

До посљедњег рата Титову пећину и Меморијални комплекс "25. мај" годишње је посјећивало и до 200.000 туриста, а ова дестинација некада је представљала незаобилазни дио многих ученичких излета, екскурзија и туристичких тура кроз Југославију.

Титова пећина обновљена је и отворена за туристе 2006. године, а Меморијални комплекс са Музејом "25. мај" 2009. године, када је обиљежено 65 година од неуспјелог њемачког десанта на Дрвар у Другом свјетском рату.