latinica  ћирилица
18/04/2019 |  12:14 ⇒ 13:39 | Аутор: СРНА

Лукач: За Српску важно увођење резервног састава полиције

Народна скупштина Републике Српске размотрила је данас у Бањалуци Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о полицији и унутрашњим пословима којим се утврђују формалноправни услови за успостављање резервног састава полиције.

Министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач сматра да банализовање мигрантске кризе није рјешење које ће БиХ извући из проблема и да је зато за Српску важно увођење резервног састава полиције.

- Мигранти пролазе и пролазиће БиХ, а појединци су учествовали у ратним дејствима у земљама из којих долазе. Исправна је одлука Владе Српске да се не дозволи задржавање миграната у Српској - рекао је Лукач у Народној скупштини Републике Српске у завршној ријечи о овом законском рјешењу.

Према његовим ријечима, Федерација БиХ има много више полицијских службеника од Српске и зато увођење резервног састава неће довести до дебаланса у БиХ.

Лукач је истакао да у законском рјешењу нема проширења овлашћења када је ријеч о лишењу слободе.

- Полицијски службеник може лишити слободе ако постоји сумња да је лице починило кривично дјело, а позивамо се и на Закон о кривичном поступку Републике Српске - додао је Лукач.

Када је ријеч о прикривеним истражиоцима, Лукач наводи да то није ништа ново, те да је неопходно имати овакве истражиоце који су изузетно значајни у међународној сарадњи и борби против организованог криминала.