latinica  ћирилица
18/04/2019 |  12:28 | Аутор: СРНА

Дачић: Важни сусрети Вучића са Путином и Си Ђинпингом

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић оцијенио је да предсједника Србије Александра Вучића 29. априла у Берлину очекује кулминација притисака у вези са Косовом и Метохијом због чега су веома важни састанци које ће претходно имати са предсједницима Кине и Русије Си Ђинпингом и Владимиром Путином.
Ивица Дачић (Фото: Анадолија) -
Ивица Дачић (Фото: Анадолија)

Дачић је нагласио да се у свијету често пласирају дезинформације да Русија и Србија имају различите ставове о Космету, те поручио да то није тачно.

- Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров јуче ми је поново рекао да ће Русија подржати свако рјешење за које Србија сматра да је у њеном интересу. Лавров ми је рекао да ће састанак бити 26. априла у 15.45 часова, што показује да и они посвећују изузетно велику пажњу том састанку - рекао је Дачић за ТВ Пинк.

Дачић је поновио да је унутрашња стабилност Србије значајна због позиције у преговорима о Косову и Метохији и нагласио да се ствара слика да постоји политичка неизвјесност која поткопава позицију Београда у преговарачком процесу са Приштином.

- Постале су лајт мотив негативне слике које долазе из Београда. Ствара се слика као да у Србији постоји дилема ко има, а ко нема подршку грађана, и тиме се поткопава позиција Србије у преговарачком процесу - рекао је Дачић.

Он је нагласио да је Србија сада у много бољој позицији.

- Позиција Србије је много другачија и боља него прије пет-шест година, када нас нико ништа није питао, већ смо само радили оно што други замисле - рекао је Дачић.