latinica  ћирилица
18/04/2019 |  12:38 ⇒ 13:06 | Аутор: СРНА

Лазански: Србија и Вучић пред великим притисцима

Војнополитички коментатор Мирослав Лазански оцијенио је да се Србија и њен предсједник Александар Вучић налазе пред веома озбиљним и снажним притисцима поводом рјешавања питања Косова и Метохије јер се САД жури да заврше причу на Балкану и да са тим "успјехом" уђу у нову политичку кампању.
Мирослав Лазански (фото:standard.rs) -
Мирослав Лазански (фото:standard.rs)

Коментаришући наводну америчку уцјену да ће, уколико се одрекне Русије и уведе јој санкције, Србији припасти дио Косова и Метохије, Лазански је истакао да Београд све понуде мора да узме са великом резервом и нагласио да је ово све једна врста прилично јасне поруке притиска. 

- Сјетимо се Пала и тадашњег специјалног изасланика америчког предсједника Џимија Картера, који је понудио Србима да напусте западне дијелове Републике Српске, а да у замјену добију дио Горажда, Тузлу, цијели дио Подриња. Када је кренуло лудило 1995. године цијела ова понуда је пала у воду - рекао је Лазански.

Он је подсјетио да је некадашњи амерички предсједник Бил Клинтон сматрао Дејтонски мировни споразум својим највећим спољнополитичким успјехом. 

- Мислим да и /амерички предсједник Доналд/ Трамп жели нешто слично, само када је у питању Косово и Метохија. На спољнополитичком плану не биљеже неке успјехе, у дефанзиви су, па би им успјех на овом подручју одговарао и стога врше велики притисак, посебно на предсједника Србије - рекао је Лазански.

Поводом информације да некадашњи припадници хрватске војске обучавају војску самопроглашеног Косова, Лазански је навео да је потребно да Београд пажљиво прати ситуацију и у складу са тим повлачи потезе. 

- Србија неће дозволити нову "Олују" и погром Срба са Косова. Ово није ништа необично и нелогично, али морамо пажљиво да пратимо шта се дешава и сходно томе повлачимо наше потезе и одлучујемо како ћемо да се понашамо у будућности - рекао је Лазански.

Он је указао да хрватски политички фактори често наглашавају "братство по оружју" између Хрватске и Албанаца са Косова и Метохије. 

- Њихови инструктори су били у редовима ОВК, па се не бих изненадио да су и сада. Да врше обуку. Наравно, пажљиво смо пратили долазак тих официра - рекао је Лазански за ТВ Пинк.

Он је подсјетио да се сутра одржава митинг који треба да буде симбол међународног отпора и показатељ одлучности грађана Србије да се одупру страном притиску када је ријеч о Косову и Метохији. 

- Унутрашња политичка сцена би требало увијек у оваквим ровитим временима да буде јединствена јер, у супротном, шаљемо слику да смо слаби и осјетљиви на притиске - нагласио је Лазански.