latinica  ћирилица
18/04/2019 |  12:48 ⇒ 19/04/2019 | 07:34 | Аутор: РТРС

НСРС: Плате запослених у МУП-у веће за десет одсто

Народна скупштина Републике Српске усвојила је Закон о платама запослених у МУП-у, чиме ће плате полицијских службеника са средњом и вишом стручном спремом, бити увећане за 10 одсто. У нацрту су усвојене и измјене и допуне Закона о полицији и унутрашњим пословима који ће омогућити формирање Резервног састава Полиције. Подршку посланика добила је измјена закона о локалној самоуправи, којом је локалним заједницама до јуна 2021. године продужен рок да ускладе број запослених са бројем становника.

Разлог за формирање резеревног састава полиције, прије свега, јесте све интензивнија мигранстка криза и најаве њене даље ескалације, поновио је министар Драган Лукач. Већина посланика и владајуће већине и опозиције то је подржала, али је из опозиције стигло неколико примједби на друге одребе закона. Споран им је члан који дефинише лишавање слободе лица која су осумњичена да су починила кривична дјела.

- Морам рећи да је лишење слободе дефинисано јако широко, несистематично. Оставља простор за разна тумачења - рекла је посланик ПДП-а Јелена Тривић.

Министар Лукач одговорио је да новим законом нису проширена полицијска овлашћења.

- Овлашћења су потпуно иста. Лишење слободе је изворно овлашћење полиције одувијек било. Оно је на овај начин прописано у ЗКП-у. С обзиром на то да је Закон о полицији лекс специјалис МУП-а, сматрамо да треба да буде и у овом закону - додао је Лукач.

У опозицији сматрају да није прецизно уређена ни област ангажовања прикривених истражилаца и информатора, посебно из других држава. Све је урађено у складу са сличним законима и праксом у другим европским земљама, одговара Лукач.

- Ко ће одређивати то друго лице, које квалификације треба да има то друго лице, које су то ситуације у којима ће МУП сматрати да на неки други начин не може да проведе посебну истражну радњу - питала је посланик СДС-а Иванка Марковић.

Министар Лукач је одговорио да МУП има прикривене истражиоце који раде битан посао.

- Све веће акције посљедњих година одрадили су ти људи на такав начин. А да би имали могућност међународне сарадње и вођења међународних акција, из тог разлога кажемо да се може ангажовати полицијски службеник друге државе - објаснио је Лукач.

Власт нема дилему да ће формирањем Резервног састава, Полиција имати квалитетнији одговор на све безбједносне изазове. Зато критике од међународне заједнице и из Федерације сматрају неоправданим.

- Оно што је мени задовољство у свему томе, када сам прочитао замјерке у односу на закон, да оне нису образложене и немају темељ, нити правног основа - изјавио је потпредсједник Народне скупштине Републике Српске Милан Петковић (УС) .

Сједница ће бити настављена у уторак, 23. априла, у 10.00 часова разматрањем Нацрта закона о јавном реду и миру. Лукач је најавио да ће из овог законског рјешења бити избрисана одредба која се односи на могућност затворске казне за лица која фотографисањем и снимањем ометају службено лице у раду, а која је подигла прашину у јавности, али и новинарској заједници.