latinica  ћирилица
18/04/2019 |  13:13 ⇒ 19/04/2019 | 12:01 | Аутор: ТАНЈУГ

За Златну палму у трци 19 филмова

Фестивал ће ове године одати пошту недавно преминулој редитељки Ањес Варди, са њеним ликом на главном плакату фестивала.
Кански фестивал (Фото:@THR) - Фото: Тwitter
Кански фестивал (Фото:@THR)Фото: Тwitter

Организатори 72. Међународног филмског фестивала у Кану саопштили су списак филмова који ће се такмичити за Златну палму.

Овогодишњи предсједник жирија који ће уручити Златну палму биће мексички редитељ Алехандро Гонзалес Ињариту.

Кен Лоуч, Педро Алмодовар, Теренс Малик, Џим Џармуш и браћа Дарден, досадашњи лауреати Канског фестивала, поново су се нашли у главном такмичарском програму на овогодишњој Кроазети, рекао је селектор канске смотре Тјери Фремо.

Фестивал ће отворити филм "Мртви не умиру" америчког независног редитеља Џима Џармуша, који је 1984. године добио Златну палму за остварење "Чудније од раја".

Лоуч ће представити остварење "Извините, недостајете нам", а Аломодовар "Бол и слава" са Антониом Бандерасом у главној улози.

У главном такмичарском програму су и двоструки кански побједници браћа Дарден са филмом "Млади Ахмет".

Теренс Малик представиће свој дуго очекивани филм "Тајни живот", а Мати Дроп остварење "Атлантис".

Ксавијер Долан уврштен је у конкуренцију највеће филмске смотре са остварењем "Матијас и Максим".

Ира Сакс представиће филм "Френки", Џесика Хауснер "Малог Џоа", док ће Елија Сулејман, чест гост Кана, имати премијеру остварења "То мора бити рај".

Чувени Клод Лелуш представиће се ван конкуренције, али у главном програму, са остварењем "Најбоље године живота", Абел Ферара представиће филм "Томасо", а Вренер Херцог "Породичну романсу".

Дуго очекивани нови филм Квентина Тарантина "Било једном у Холивуду" није се нашао у конкуренцији за Златну палму, јер, како се незванично сазнаје, Тарантино није сасвим завршио продукцију.

Фестивал ће бити одржан од 14. до 25. маја, а главним жиријем предсједаваће један од најпознатијих филмских аутора данашњице Алехандро Гонзалез Ињариту.