latinica  ћирилица
18/04/2019 |  14:22 ⇒ 17:46 | Аутор: СРНА

Уручене златне значке Културно-просветне заједнице Србије

Дугогодишњем новинару Мирјани Кусмук и аутору химне Републике Српске Младену Матовићу данас је у Београду уручено угледно признање Златна значка Културно-просветне заједнице Србије, које се додјељује за дугогодишњи несебичан, предан и дуготрајан рад и стваралачки допринос у ширењу културе и развоју културних дјелатности.

Генерални секретар Културно-просветне заједнице Србије Живорад Ајдачић рекао је на свечаности у Народном позоришту да се ово признање додјељује 44. пут истакнутим умјетницима, научницима, професорима, новинарима, менаџерима, привредницима из цијелог свијета, који су сви сједињени у чувању културне баштине и љубави према домовини Србији.

Мирјана Кусмук, некадашњи главни и одговорни уредник Гласа Српске, шеф Деска агенције СРНА, те замјеник главног уредника Независних новина, истакла је да ову награду не доживљава као своју, него као награду свих људи из ових медијских кућа у Републици Српској са којима је имала част да сарађује.

- Кажу да награда вриједи колико вриједи дјело. Ако је то тако, мени је част још већа, а посебно ми је драго да је неко препознао и прати нечији труд. Значи, и онда када се човјек обесхраби, увијек негдје постоји неко ко прати и вреднује ствари на начин на који му се чини да је праведно - рекла је Кусмукова.

Кусмукова, шеф Одсјека за односе са јавношћу НСРС, захвалила је за додјелу Златне значке Миловану Витезовићу на томе што је прочитао књигу "Рат и мир у Босни" у коју је стао један дио њене новинарске каријере и сматрао да то заслужује признање.

Истакнути бањалучки музички умјетник и ванредни професор Академије умјетности Универзитета у Бањалуци Младен Матовић рекао је да признање Културно-просветне заједнице Србије сматра великом чашћу.

- Велика је част примити једно овако значајно друштвено признање и награду, а истовремено значи и истовремено обавезу да наставимо да радимо на исти начин као што смо радили. Лично ћу дати све од себе да и у наредном раду дам пуни допринос афирмацији српске културе у умјетности - рекао је Матовић.

Златну значка Културно-просветна заједница Србије додјељује са Министарством спољних послова Србије - Управом за сарадњу са дијаспором и Србима у региону, а под покровитељством Министарства културе и информисања Србије.

Додијељено је 60 признања појединцима за вишегодишњи рад у култури, а међу овогодишњим добитницима су и књижевник из Добоја Драган Ђурановић и вајар из Требиња Бранко Милановић, књижевник из Рогатице Милад Обреновић и драмски умјетник из Бањалуке Никола Пејаковић.

Повеље Културно-просветне заједнице Србије добили су Академија српске народне игре из Торонта и редакција недјељника Новине Торонто.