latinica  ћирилица
18/04/2019 |  15:42 | Аутор: СРНА

Излазак из ЕУ ради обнове империје

Брегзит означава намјеру Велике Британије да се опет наметне као империјална сила, неоптерећена ограничењима ЕУ, односно да спроведе доктрину "Глобалне Велике Британије", која подразумијева повратак на политику колонијалног царства и ригиднији војни наступ.
Брегзит (фото: biba.org.uk) -
Брегзит (фото: biba.org.uk)

Британци зато јачају поморску моћ и ратну морнарицу на кључним комуникацијама којима пролазе енергенти и трговина.

Посебно се ради на јачању постојећих војних база и отварању нових у Азијско-пацифичкој регији и на Карибима. Повећава се и присутности британске флоте, авијације и копнених снага у базама на Истоку и Западу.

Велика Британија, ослобођена стега ЕУ, жели да обнови глобалну улогу и успостави специјалне односе са САД, Аустралијом, Новим Зеландом и Канадом, Јапаном, Сингапуром, Малезијом, Јапаном, Јужном Корејому, Индијом, Нигеријом, Кенијом...

Како наводи Геополитика, те британски медији, Лондон треба да оствари своје циљеве без обзира на евентуална разилажења са интересима водећих чланица ЕУ.

Велика Британија ће се придружити САД у покушају да зауставе снажан економски продор Кине у остатак свијета, а посебно "Пут свиле".

Такође, Велика Британија ће се супротставити интересима ЕУ и њених најмоћнијих чланица, попут Њемачке, чија је највећа пажња усмјерена на Индијски океан и Пацифик - несметан и безбједан транспорт робе коју увози.

Међутим, позиционирањем на поморске линије комуникација Индијског и Пацифичког океана америчка и британска сила биле би у могућности да блокирају трговачке правце ЕУ према Блиском истоку и Азији и истовремено угрозе морске путеве велике кинеске стратегије "Новог пута силе".

Политички аналитичари напомињу да "меки" Брегзит, који не би одмах раскинуо формалне трговинске и царинске везе Британије са ЕУ, не одговара стратегији због које је Брегзит и покренут.

Такав разлаз би онемогућио стварни циљ - склапање специјалних билатералних трговинских споразума са САД и осталим државама "Англосфере", те некадашњим савезницима на просторима бившег великог британског царства.

Излазак из ЕУ омогућиће Битанцима дуго жељени нови трговински споразум са САД.

Сви значајни острвски медији пренијели су својевремено саопштење Владе Велике Британије у којем се истиче да ће са Американцима, након што напусте ЕУ, договорити "амбциозни нови споразум о слободној трговини".

- САД је већ сада наш највећи трговински партнер изван ЕУ. Трговина између двије земље током 2018. године износила је 184 милијарде фунти. САД је и највећи појединачни извор улагања у Уједињено Краљевство - подсјећа британска влада.

ЕУ је прошлост за Британију, а кључни разлог је намјера да поново постане глобани играч, који се враћа на империјалне стазе, према доктрини "Глобалне Велике Британије".