latinica  ћирилица
18/04/2019 |  15:44 ⇒ 17:41 | Аутор: СРНА

Кузмановић: Плодна сарадња двије академије наука и умјетности

Предсједник Академије наука и умјетности Републике Српске /АНУРС/ Рајко Кузмановић рекао је да је сарадња ове институције са Српском академијом наука и умјетности /САНУ/ уродила плодом, да је заснована на јединственом, културном и духовном простору, и да је у прошлој и овој години резултирала 21 заједничком активношћу.

- Сарадња је заснована на правним актима, на уставу и споразуму двије академије. Осим правне, постоји снажна основа која нас обједињује, а то је да смо ми јединствен културни, духовни и други простор, и то нас повезује трајно - рекао је Кузмановић данас новинарима у Бањалуци, након сједнице извршних одбора САНУ и АНУРС.

Он је рекао да је ова сарадња јединствен примјер гдје се не гледа која је институција старија и јача, већ се ради у интересу једних и других.

Кузмановић је рекао да су двије академије направиле велики искорак у обављању заједничких послова, истичући да је у прошлој и овој години регистрована 21 заједничка активност и да ће ова сарадња бити настављена и убудуће.

- Та активност односи се у главном на одржавање заједничких научних скупова, зборника радова, израду Енциклопедије Републике Српске - закључио је Кузмановић.

Предсједник САНУ Владимир Костић рекао је новинарима да ова институција сарађује са великим бројем академија, али су само двије институције записане у њен статут као оне са којима има стратешки интерес сарадње - Матица Српска и АНУРС.

Он је рекао да ће двије академије заједнички радити на језичко-лингвистичким питањима, ширем доживљавању историјских чињеница, низу манифестација о образовању у будућности, питањима у сфери економије, запошљавања, демографије и изложби.