latinica  ћирилица
18/04/2019 |  15:45 ⇒ 17:41 | Аутор: РТРС

И.Сарајево: Усвојена одлука о оснивању градског Аграрног фонда

Скупштина града Источно Сарајево усвојила је одлуку о оснивању градског Аграрног фонда. Основни циљ је организовање и унапређење пољопривреде и руралног развоја.

Оснивањем Аграрног фонда, који би требало да буде у координацији са градском Развојном агенцијом, како је речено, јачају се институције града Источно Сарајево.

- Циљ Аграрног фонда је развој пољопривреде, да искористимо један од наших најјачих пољопривредних факултета који је у граду Источно Сарајево за развој руралних подручја града Источно Сарајево, с тим да град почне водити рачуна о руралним подручјима - истакао је шеф Клуба одборника СДС-а у Скупштини града Источно Сарајево Горан Шеховац.

Одлуку су подржали и у опозиционом СНСД-у, али су имали и питања о начину финансирања па су тражили појашњења у материјалима које су добили. Замјерају и што није било озбиљније координације са локалним заједницама.

Због изостанка стручне расправе са начелницима градских општина, уздржани су били независни одборници који су истакли да се треба помоћи развој пољопривреде, али, како кажу,  мора постојати и обавеза онога коме се дају средства.

Из градског руководства истичу да Град има озбиљне намјере када је ријеч о функционисању Аграрног фонда, те објашњавају да ће се он дијелом финансирати и из градског буџета.

- За ту намјену већ је буџетом за 2019. планирано 100.000 марака. Остала средства ће зависити од развојних пројеката и директних резултата рада и Развојне агенције и менаџмента Аграрног фонда - нагласио је Данко Вучетић, замјеник градоначелника Источног Сарајева.

За в.д. директора Аграрног фонда именована је Ивана Новаковић, а већином гласова изабрана су и три члана Управног одбора.