latinica  ћирилица
18/04/2019 |  15:55 ⇒ 17:42 | Аутор: РТРС

Шамац: Из буџета 70.000 КМ за подстицаје привредницима

Општина Шамац ове године у буџету је планирала 70 хиљада марака подстицаја за мале привреднике. Средства су намијењена послодавцима који запосле до пет нових радника, али и за набавку машина и опреме или стандардизацију квалитета пословања.

У Шамцу су најтраженији вариоци и бравари, а посла има и за сродна занимања.

Бранко Максимовић, директор предузећа “Феро” Шамац, каже да је већ је запослио 15 људи и да има намјеру да их још запосли.

- Ове године планирам да запослим још четворицу, петорицу. Једноставно, посла има. Радим за домаће тржиште, а роба иде коначно и за иностранство, пола за Италију, пола за Холандију - истиче Максимовић.

Захваљујући подршци општине Шамац, прошле године је 15 привредника и занатлија предвиђених 60.000 марака утрошило на нова запошљавања и набавку машина и опреме. Посао је добило 25 радника. У локалној управи очекују боље резултате ове године.

- Обавеза послодавца је да ново запошљавање врши првенствено преко евиденције бироа за запошљавање и да пријављене раднике држи запослене минимално 18 мјесеци. Уведена је и једна новина - сваки послодавац који запосли инвалидно лице од прве до четврте категорије може остварити подстицаје у висини 1.000 марака - рекао је Предраг Недић, начелник Одјељења за привреду у општини Шамац.

Подстицаји за новозапослене раднике, зависно од стручне спреме, износе од 800 до 1.500 марака, а субвенције за набавку машина и опреме до 5.000 марака. Јавни позив за додјелу субвенција за запошљавање отворен је до 30. октобра.