latinica  ћирилица
18/04/2019 |  16:07 | Аутор: СРНА

У Зворнику проглашена епидемија морбила

Дом здравља Зворник пријавио је Институту за јавно здравство Републике Српске епидемију морбила, након што је обољело троје дјеце из исте породице на подручју овог града, саопштено је из Института.

Ријеч је о типичним симптомима малих богиња и хоспитализовани су сви обољели, од којих нико није вакцинисан МРП вакцином.

- Дом здравља Зворник предузео је неопходне противепидемијске мјере и у редовном је контакту са Регионалним центром Института у Зворнику те надлежним педијатром у зворничкој болници - наведено је у саопштењу.

Институт је прије мјесец дана, када су се појавили први пацијенти обољели од морбила у Сарајеву, упутио дописе свим домовима здравља, приватним амбулантама породичне медицине и педијатријским амбулантама у Српској у вези са јачањем мјера за спречавање ширења морбила у Српској.

Из Института наводе да су морбили заразно вирусно обољење, која се преноси капљичним путем, те наглашавају да пад квалитета колективног имунитета и пораст броја осјетљивих особа представљају пријетњу од поновног епидемијског јављања болести.

- Како је број вакцинисаних МРП вакцином посљедњих година у Републици Српској био нижи од неопходних 95 одсто неопходно је интензивирати мјере за спречавање ширења болести - наведено је у саопштењу.

Према програму обавезне вакцинације у Српској, МРП вакцина даје се у двије дозе, са навршених 12 мјесеци и са шест година, односно пред упис у основну школу.

- Поштовање календара имунизације је проритет, без којег није могуће постићи адекватну заштиту дјеце у периоду када су најосјетљивија на инфекцију као и на компликације инфекције, нити је могуће остварити квалитетан колективни имунитет и спријечити потенцијалне епидемије - наводе из Института.

Из ове здравствене установе наглашавају потребу да се провјере вакцинални статуси дјеце и омладине у објектима за колективни смјештај, те да се вакцинишу дјеца која то нису учинила.

- С обзиром да је заразно обољење, епидемија морбила проглашава се кад оболи двије или више особа које су биле умеђусобном контакту - наводе из Института.