latinica  ћирилица
18/04/2019 |  16:17 ⇒ 16:20 | Аутор: СРНА

Усаглашени кораци ка објављивању базе података о несталим лицима

На састанку Радне групе за нестала лица у Загребу данас су усаглашени кораци ка објављивању базе података активних случајева несталих лица до средине ове године, саопштено је из Међународне комисије за нестала лица.
Радна група за нестале особе - РГНО - Фото: СРНА
Радна група за нестале особе - РГНОФото: СРНА

Шеф Програма за западни Балкан ИЦМП-а Метју Холидеј рекао је на састанку да је повјерење међу актерима процеса тражења несталих на западном Балкану кључно за рјешавање око 12.000 случајева несталих лица за којима се још трага.

Холидеј је нагласио да ће уз финансијску подршку Владе Велике Британије бити настављен рад са институцијама и удружењима породица несталих, како би била унапријеђена регионална сарадња с циљем идентификације што више несталих лица.

- Све стране заједно раде на убрзавању процеса. Препреке на које наилазимо јесу техничке, а не политичке природе - рекао је Холидеј учесницима другог састанка Радне групе за нестала лица.

Чланови Радне групе су руководећи представници институција надлежних за питање несталих лица у БиХ, Србији, Хрватској, Црној Гори и на самопроглашеном Косову, а њен задатак је надзор активности предвиђених Оквирним планом, потписаним у Хагу у новембру 2018. године.

Учесници састанка су предложили локације потенцијалних скривених гробница за заједничке ексхумације у наредном периоду, а група је наставила рад који се односи на неидентификована лица, предлагањем пилот случајева и усаглашавањем нових мјера за њихово рјешавање, наводи се у саопштењу.

ИЦМП наставља рад на стварању политичких оквира за координацију између власти у региону, а настоји да олакша и прекогранични приступ подацима о несталим лицима, као и приступ подацима на територију једне земље.

Из ИЦМП-а наводе да се ради и на побољшању капацитета удружења породица за заговарање својих права на регионалном нивоу, унапређењу заједничке ексхумације и обезбјеђивању трајне доступности ИЦМП-ових капацитета за тестирање ДНК и тражења подударности.

У саопштењу се додаје да је Велика Британија са 1,5 милион евра подржала двогодишњи пројект ИЦМП-а, усмјерен на јачање регионалне сарадње и рјешавање случајева несталих лица из сукоба током деведесетих година прошлог вијека.