latinica  ћирилица
18/04/2019 |  16:44 | Аутор: СРНА

Приказ наоружања и војне опреме пред страним делегацијама

На полигону Никинци код Руме пред страним делегацијама изведен је приказ бојевим гађањем српског наоружања и војне опреме, међу којима су "огањ" и "нора".
Приказ српског наоружања и војне опреме - Фото: СРНА
Приказ српског наоружања и војне опремеФото: СРНА

Делегацијама партнерских земаља, заинтересованим да се упознају о техничким и оперативним карактеристикама српских средстава, приказано је гађање симулираним артиљеријским дивизионом.

Дивизион су представљале три батерије са по два оруђа - топ-хаубица 155 милиметара "нора Б-52", модернизовани ракетни лансер "огањ", дигитални и модуларни, као и два лансера типа "алас", саопштено је из Министарства одбране Србије.

Демонстриран је и систем за управљање ватром, односно командно-информациони систем артиљерије који се, такође, уводи у наоружање Војске Србије.

Делегације партнерских земаља су у Србију дошле на позив министра одбране Александра Вулина, који је након успјешно изведеног гађања, истакао да је сада одбрамбена индустрија Србије у стању да пред веома значајним армијама свијета покаже своја најновија достигнућа.

- Одбрамбена индустрија Србије једна је од стратешких грана привреде наше земље и Влада Србије наставиће да улаже у њу баш да би могла свијету и пробирљивом тржишту да понуди овако сложене борбене системе. До сада смо углавном производили и продавали муницију, а сада смо у стању да произведемо и продамо сложене борбене системе и да изађемо на свјетско тржиште - нагласио је Вулин.

Према његовим ријечима, први и најважнији задатак српске одбрамбене индустрије јесте опремање Војске Србије.

- Војска Србије се опрема најсавременијим системима, али по цијенама које су знатно ниже од тржишних. Зато смо у стању да модернизујемо нашу војску за много мање новца него било која друга земља. Зато ћемо и наставити да улажемо у одбрамбену индустрију Србије, а Војска Србије наставиће да јача своје борбене капацитете - рекао је Вулин.

На полигону "Никинци" гађање су посматрали представници Бјелорусије, Мађарске, Словеније и Грчке, а током посјете делегацијама партнерских земаља представљена су и различита пјешадијска средства.

Представљени су и комплети заштитне балистичке опреме унапређених перформанси, нова фамилија савременог стрељачког наоружања - јуришне и снајперске пушке, нишани за наоружање, укључујући и видео-нишан који омогућава гађање из заклона, оптоелектронски системи за извиђање бојишта, наоружана роботизована земаљска платформа, оклопни транспортер са погоном на свих осам точкова и оклопно возило са погоном на сва четири точка.

Делегације ће имати прилику да виде и фамилију вођеног противтенковског наоружања, фибер-оптички и радио вођене ракете домета од пет до 25 километара, намијењене за примјену са земаљских или хеликоптерских платформи.

Страним делегацијама биће представљена и беспилотна наоружана летјелица, беспосадне ваздухопловне платформе и фамилија невођеног и вођеног ваздухопловног наоружања, као и артиљеријски ПВО систем малог домета за непосредну заштиту транспорта оклопних и јединица моторизоване пјешадије, за дејство по дроновима и земаљским циљевима.