latinica  ћирилица
18/04/2019 |  16:53 ⇒ 17:23 | Аутор: СРНА

Нема доказа о сарадњи Трампа са Русијом

Амерички министар правде Вилијем Бар објавио је данас детаље извјештаја специјалног савјетника Роберта Милера о улози Русије на предсједничким изборима одржаним 2016. године и нагласио да није пронађен никакав доказ о сарадњи изборног штаба Доналда Трампа и Москве.

Бар је одржао конференцију за новинаре пред планирано објављивање Милеровог извјештаја.

- Руска Влада покушала је да се умијеша у наш изборни процес али захваљујући Милеровој темељној истрази сада знамо да оперативци Москве нису сарађивали са предсједником Трампом или неким из његовог изборног тима - нагласио је Бар.

Он је напоменуо да ће Трампови лични адвокати, прије објављивања у јавности, имати прилику да прегледају коначну верзију прерађеног извјештаја.

У америчким медијима изражено је увјерење да ће дијелови извјештаја бити цензурисани ради заштите осјетљивих информација.

Бар је додао да је већина измјена у Милеровом извјештају извршена пред објављивање у јавности како би се спријечила повреда одређених правних питања.

Милер је свој извјештај Бару предао 22. марта. Неколико дана касније Бар је у обраћању конгресменима рекао да у истрази није утврђено да се Трамп током предизборне кампање удруживао са Русијом, те да Милер није ослободио Трампа кривице за ометање правде.

Бар је касније донио закључак да Трамп није ометао правду.