latinica  ћирилица
18/04/2019 |  17:22 ⇒ 20:05 | Аутор: СРНА

Отворен Први међународни сајам туризма у Бањалуци

Први међународни сајам туризма Бањалука 2019, на којем учествује више од 150 излагача из 11 држава отворен је данас у спортској дворани "Центар". Сајам ће трајати до суботе, 20. априла. Земља партнер је Србија.

У Бањалуци је данас отворен Међународни сајам туризма, који је окупио 150 излагача из 11 европских земаља.
Промотер Сајма глумац Милош Биковић истакао је да су култура и туризам уско повезани, те да уједињавање културних простора Српске и Србије треба да прати и обједињавање туристичког простора.

- Ако се Србија све више отвара ка свијету и има све више и више туриста, онда то треба да буде тренд и у Српској и да на такав начин помогнемо нашем народу са обје стране Дрине, те допринесемо промоцији туристичког, али уједно и културног произода - рекао је Биковић новинарима након отварања сајма.

Министар трговине и туризма Републике Српске Драгица Ковач изразила је задовољство што су Република Српска и Бањалука добиле овако значајну туристичку манифестацију.

- Бањалука је то и те како заслужила јер има шта да понуди, од гастрономије, природних љепота, до љубазних домаћина - рекла је Ковачева.

Министар просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић рекла је да културни туризам чини значајан дио занимљивих туристичких производа и капацитета, те да треба уложити све напоре да се промовише и развија.

Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић оцијенио је да је Сајам, иако се организује први пут, показао свој потенцијал и капацитет.

- То говори да Бањалука и Република Српска имају шта да покажу, те нам је циљ да нашем граду омогућимо да направи нове кораке у туризму. Ови дани, када се одржавају бројни концерти, конференције, те међународни догађаји, показују нам на чему можемо да градимо већу посјету и видљивост града на Врбасу - рекао је Радојичић.

Он је истакао значај сајма, јер представља туристички потенцијал Републике Српске, али и других далеких дестинација.

Државни секретар у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Србије Мирослав Кнежевић изразио је задовољство што владе Србије и Српске успјешно континуирано раде на развоју туристичке понуде.

- Имамо заједнички циљ, а то је да што више туриста привучемо у Србију и Српску, те је овај сајам добра прилика, осим да се представе туристички потенцијали, такође и да видимо шта то можемо представити као заједнички регионални туристички производ, који ћемо представити туристима са далеких тржишта - рекао је Кнежевић.

Међународни сајам туризма у Бањалуци биће отворен до суботе, 20. априла.