latinica  ћирилица
18/04/2019 |  17:28 ⇒ 19:51 | Аутор: СРНА

Раст примања униформисаних лица у казнено-поправним установама

Примања униформисаних лица у казнено-поправним установама и Судској полицији Републике Српске ускоро би требала бити повећана и изједначена са примањима униформисаних лица у Министарству унутрашњих послова Српске.

Повећање примања најавио је данас министар правде Републике Српске Антон Касиповић који је информисао предсједника Синдиката правосуђа Српске Синишу Петровића да је Влада на данашњој сједници усвојила Информацију о потреби доношења закона о измјенама и допунама Закона о платама запослених у институцијама правосуђа.

- Приступ Министарства правде у вези са овим питањем идентичан је ономе у МУП-у. Повећање ће бити реализовано на основу увођења накнаде и износиће 10 одсто просјечне плате у МУП-у. Ако бисмо примјењивали 10 одсто просјечне плате у Министарству правде онда би то било знатно више. Биће уједначене плате припадника Судске полиције и овлашћених службених лица у казнено-поправним установама са припадницима МУП-а - рекао је Касиповић на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Према његовим ријечима, повећање се односи на 640 запослених и за те намјене потребно је око 1,5 милиона КМ на годишњем нивоу.

- Влада је с пуним разумјевањем и због респекта према овим људима прихватила ту информацију. Министарство правде ће у наредних десетак дана припремити текст закона и вјерујем да ће се он наћи на мајском засједању Народне скупштине. На тај начин правимо неопходну корекцију да бисмо обезбиједили бољи животни стандард овим људима - истакао је Касиповић.

Он је додао да су разговарали и о стандарду, платама и уопште животу запослених у правосуђу са средњом и вишом стручном спремом.

- Наш заједнички став јесте да ћемо учинити све да у врло блиском периоду отворимо ова питања и да у складу са могућностима буџета разговарамо о тим платама. Став Министарства правде и мој лични је да учинимо максималан напор да поправљамо стандард запослених поготово са средњом стручном спремом у области правосуђа, а прије свега у судовима и тужилаштвима јер је ријеч о врло тешким, деликатним, напорним и одговорним пословима - додао је Касиповић.

Он је рекао да ће потом бити уложен напор за стварање услова за евентуално повећање плата и других радника са средњом и вишом стручном спремом, а онда и људима са високом стручном спремом.

Петровић је захвалио Касиповићу за то што се заузео да буде побољшан материјални статус овлашћених службених лица у правосудним институцијама.

- Свако повећање је добро и ово посматрамо као први корак у побољшању материјалног статуса за све запослене у правосудним институцијама. У правосудним институцијама нема вишка запослених, плате нису повећаване од 2008. године, осим посљедњег повећања за 30 КМ, али ако се у то урачуна умањење на основу стажа то дође на исти износ - нагласио је Петровић.

Према његовим ријечима, просјечна примања запослених у правосудним институцијама са средњом стручном спремом износе 730 КМ.

- У ту суму су укључени и топли оброк и регрес. Када се одбије топли оброк од 130 КМ и регрес на мјесечном нивоу од 40 КМ то значи да остаје износ од 560 марака као плата. Магија је на који начин ти људи преживљавају - рекао је Петровић, додајући да је обим послова у правосудним институцијама повећан усљед реформе правосуђа и увођења електронског вођења предмета.

Петровић је изразио задовољство да су добили подршку и апсуолутно разумијевање и обећање министра да ће што прије заједно тражити рјешење и наступати према Влади да се ради на повећању плата за све раднике са средњом и вишом, а онда и са високом стручном спремом.