latinica  ћирилица
18/04/2019 |  18:11 ⇒ 20:13 | Аутор: РТРС

Бањалука: Од маја љетне баште само уз дозволу Града

Истиче рок за обиљежавање границе љетне баште угоститељских објеката у Бањалуци. Захваљујући тој мјери, градске службе ће моћи да, без увида у документацију, провјере да ли је тераса у оквиру прописаних габарита.

Како би у башти кафића поставили "сто више", угоститељи су неријетко прибјегавали непрописном заузимању јавних површина. Од маја то више неће бити могуће, јер ће границе башта и физички бити обиљежене бијелим грбом Града.

Комисија Градске управе излази на терен и, на основу цртежа идејног решења, обиљежава границе у оквиру којих је дозвољено постављање љетних башта. На овај начин, у Бањалуци је обиљежено њих двадесетак.

- Преостале, којих има око 30, су у процесу прибављања документације, идејних приказа, 3Д пројекција, како би и њих обиљежили у наредном периоду, а то је веома брзо - нагласила је Адријана Шешић из Одјељење за просторно уређење Града Бањалука.

На тај начин, већ на први поглед, биће јасно да ли је ријеч о легалном или нелегалном заузимању простора и олакшан посао Комуналној полицији која је до сада то провјеравала увидом у документацију.

- Након овог рока који смо задали, оне баште које не прибаве ту документацију биће уклоњене. Када прибаве документацију, биће обиљежене и моћи ће да поставе столове, столице, сјенила и све остало што је елемент једне баште - додаје Шешићева.

Из ресорног министарства поручују да су локалне заједнице, у складу са законом о простору и грађењу, дужне да донесу одлуку за постављање баште чврсте конструкције, а претходно мора бити спроведена стручна расправа. То је, кажу, искључиво надлежност локалних заједница, а министарство је другостепени орган који одлучује по жалби.

Министарство је једино надлежно за постављање, односно издавање дозволе за објекте који се налазе у заштићеном подручју, гдје су природна и културна добра, а гдје пресудну сагласност мора дати и републички Завод за заштиту клутурно-историјских и природних насљеђа, рекла је министарка за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске. Сребренка Голић.

Уколико је ријеч о баштама које нису од чврсте конструкције, нема потребе за издавање грађевинске дозволе и локацијских услова, кажу у министарству. У том случају, угоститељи локалним заједницама плаћају само комуналну накнаду.