latinica  ћирилица
18/04/2019 |  18:16 ⇒ 19/04/2019 | 09:32 | Аутор: СРНА

Приједор: Отворен 14. међународни фестивал позоришта "Златна вила"

У Приједору је вечерас отворен 14. међународни фестивал позоришта "Златна вила" на којем ће се представити позоришта из БиХ и региона.
Отворен Међународни фестивал позоришта "Златна вила" - Фото: СРНА
Отворен Међународни фестивал позоришта "Златна вила"Фото: СРНА

Наступом приједорског Српског пјевачког културног друштва "Вила" под диригентском палицом Аљоше Новаковића вечерас је у Приједору отворен Међународни фестивал позоришта "Златна вила".

- Подизањем завјесе на позорници нашег позоришта омогућићемо играње безброј улога у будућности овог фестивала - рекао је отварајући фестивал градоначелник Приједора Миленко Ђаковић.

Он је подсјетио да Позориште Приједор дјелује без прекида од 1953. године, са четири до осам премијера по сезони и да је још од аматерских почетака град улагао у своје позориште, а да данас оно има професионални статус са потпуним финансирањем из градског буџета које омогућава редовна примања запосленима и несметану продукцију.

- Велико је задовољство да данас, у обновљеној згради позоришта, дочекамо седам позоришних ансамбала са простора бивше Југославије. Срећни смо и због чињенице да смо својим суграђанима, редовним посјетиоцима овог храма богиње Талије, омогућили седмодневно уживање у чарима драмске умјетности - нагласио је Ђаковић.

Сатирично казалиште "Керемпух" из Загреба вечерас игра представу Оливера Фрљића "Шест лица тражи аутора" по тексту Луиђија Пирандела, након које ће услиједити округли сто о овом комаду.

Сутра ће Босанско народно позориште Зеница играти представу "Равна плоча" по тексту Драгана Комадине и у режији Лејле Каикчије, а у суботу Народно позориште Републике Српске Бањалука представу "Наши дани" по тексту Жељка Стјепановића и у режији Југа Радивојевића.

Такмичарска конкуренција наставља се у понедјељак, 22. априла, представом "Чувари твог поштења" Градског позоришта Подгорица по тексту и у режији Бориса Лијашевића, а завршава се дан касније представом "Осама - касаба у Њујорку" Звездара театра из Београда по тексту Владимира Кецмановића и у режији Дарка Бајића.

Изван такмичарске конкуренције Народно позориште у Београду и Народно позориште Сомбор ревијално ће у недјељу, 21. априла, играти своју копродукцију "Френки и Џони" по тексту Теренса Мек Нелија и у режији Тее Пухарић, док ће Градско позориште "Јазавац" из Бањалуке у част награђених у сриједу, 24. априла, играти представу "Брачни пар(астос)" по тексту Мата Морила и у режији Ђурђе Тешић.

Жири у саставу Иван Обренов, Предраг Бјелошевић и Гордана Гаџић додијелиће награде за најбољу представу у цјелини, најбољу режију, најбољег глумца и глумицу, најбољу сценографију, најбољу костимографију, најбољу ауторску музику и најбољег младог глумца и глумицу.

Жири може додијелити и специјалне награде за дизајн звука, споредне улоге, глумачке минијатуре и друго.

Спонзор награде за најбољу представу Творница кекса "Мира" из Приједора, а спонзор награде публике компанија "Арселор Митал Приједор".

Организатор фестивала је Позориште Приједор, генерални покровитељ град Приједор, покровитељ Министарство просвјете и културе Републике Српске.