latinica  ћирилица
18/04/2019 |  19:48 ⇒ 19:54 | Аутор: ТАНЈУГ

Русија упозорава на "злогласни план А"

Министарство спољних послова Русије указало је на то да се интензивирају напори да се интегришу области насељене Албанцима на Балкану.
Москва, Русија (Фото: МИП Русије) -
Москва, Русија (Фото: МИП Русије)

Руско министарство је упозорило да се тиме компликује дијалог Београда и Приштине и подрива атмосфера повјерења широм региона.

Министарство је у саопштењу оцијенило да "западни покровитељи Тиране настављају да се претварају да не примјећују активне 'великоалбанске' аспирације".

Интензивирање напора да се интергишу области насељене Албанцима у низу сусједних балканских земаља и институционализација овог процеса у оквиру регионалног Савеза албанских општина није безазлено, наводи се у саопштењу.

Руско министарство, с друге стране, наводи да не може да игнорише "низ корака које предузима актуелно албанско руководство, у вези са консолидацијом 'албанског фактора' у склопу регионалне политике Тиране".

У том контексту, подсјећа да је премијер Албаније Еди Рама "отворено рекао да је Косово за њега дио Албаније" и да "уједињење Албаније и Косова није план Б, већ план А".

- Реализацију тог плана, албански премијер повезао је са унутрашњополитичком и спољнополитичком дебатом око могуће корекције границе покрајине, односно у оквиру процеса дијалога посредством ЕУ с циљем постизања одговарајућег рјешења између Београда и Приштине - наводи се у саопштењу.

Чини се, оцјењује руско министарство, да у Тирани мисле да постизање таквог споразума између Београда и Приштине представља претпоставку за даље спровођење злогласног "'плана А".

Министарство је позвало западне партнере Албаније да коначно реагују на "очигледне албанскоцентричне тежње" Тиране и да, умјесто формирања сумњивих структура на локалном нивоу, осигурају да Приштина испуни своје обавезе у вези са формирањем Заједнице српских општина на КиМ.