latinica  ћирилица
18/04/2019 |  20:22 ⇒ 20:24 | Аутор: СРНА

Додик: Са папом о политици која се води у свијету

Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је да ће са папом Фрањом 26. априла у Ватикану разговарати у формату састанака предсједника држава будући да Ватикан, као држава, има одређене утицаје на глобалном нивоу у вези са политиком која се води у свијету.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

Додик је истакао да нема намјеру да приликом сусрета са папом преноси нека питања која су од њега тражила нека бошњачка удружења, наглашавајући да и Република Српска има своја удружења.

- Ја сам на позив папе 26. априла у Ватикану и тамо ћемо разговарати у формату састанака предсједника држава будући да Ватикан, као држава, има одређене утицаје на глобалном нивоу везано за политику која се води у свијету и биће ми интересанатно да разговарам са светим оцем и о тим питањима - рекао је Додик новинарима на Козари.

Он је додао да очекује да ће са папом Фрањом разговарати и о положају вјерских заједница, и то не само Католичке цркве, него и свих других вјерских заједница.

- Очекујем разговоре о кретањима, о процесима у свијету који говоре о томе да управо на религијској основи долази најчешће до поларизације и сукоба који претендују да постану глобални - нагласио је Додик.

Додик је рекао да ће се, када је ријеч о илегалним мигрантима, у Републици Српској, у оквиру њених надлежности, водити политике које су предвиђене за све странце.

- Наша политика остаје да се у Републици Српској не лоцирају било какви сабирни центри, наравно, нама је жао тих људи што овуда пролазе, али ми немамо капацитета за њихово дуже задржавање - нагласио је Додик.

Одговарајући на питање да ли је на сједници Предсједништва БиХ било ријечи о најавама повећаног броја миграната, Додик је рекао да није.

- Имамо неку информацију из Савјета министара, али немамо информацију од Министарства безбједности. У том погледу Савјет министара се бавио тривијално тим питањима, готово спорадично на бази политичких приступа типа ангажовање војске, стављања на границу Србије, што је недопустиво - истакао је Додик.

Он је поновио ранији став да се противи да било каква војна структура или војска, Оружане снаге БиХ или пак међународни, било који облик безбједносних снага, буде на граници према Србији.

- Одбијамо и могућност да то буде Фронтекс или било ко други ко се нуди, а оно што треба урадити јесте направити координирани свеобухватни план и видјети чија је која одговорност - нагласио је Додик.

Он је истакао да и даље стоји за своје изјаве да је апсолутно коректна изјава амбасадора Србије у БиХ Александра Ђорђевића, везана за Дрвар, и да у том погледу нема никаквих дилема.

Одговарајући на питање новинара о реаговању члана Предсједништва БиХ Жељка Комшића на изјаву амбасадора Србије приликом боравка у Дрвару, Додик је упитао "шта би био један град у којем живи 95 одсто Срба, него српски град".

- То је само мишљење Комшића, а у сваком случају Дрвар јесте и остаће, наравно српски град и ништа више. То што је он сад у Федерацији, не значи да он није српски - нагласио је Додик.

Амбасадор Србије у БиХ Александар Ђорђевић рекао је приликом отварања Конзуларне канцеларије Србије у Дрвару да ће Дрвар у перспективи бити српски град, као што је увијек и био.

Хрватски члан Предсједништва БиХ Жељко Комшић реаговао је на ту изјаву, тврдећи да "Дрвар никада није био српски град, нити ће то икада бити", а сличне изјаве стигле су и од других бошњачких политичара и удружења.

Конзуларна канцеларија Србије у Дрвару отворена је 16. априла.