latinica  ћирилица
18/04/2019 |  21:01 | Аутор: СРНА

Швајцарски гигант гради фабрику чоколаде у Новом Саду

Министар привреде Србије Горан Кнежевић потписао је данас са руководством компаније "Бари Калебо", водећим свјетским произвођачем производа од чоколаде и какаа високог квалитета, меморандум о разумијевању за инвестицију од 50 милиона евра, која ће отворити 100 радних мјеста.
Највећи свјетски произвођач какаоа (фото: Barry Callebaut) -
Највећи свјетски произвођач какаоа (фото: Barry Callebaut)

Ова компанија се опредијелила да изгради најмодернију фабрику чоколаде у Новом Саду, саопштено је из Министарства привреде Србије.

Планирана је и изградња Иновационог центра за истраживање и развој на тржишту Србије.

У име компаније "Бари Калебо", дијела истоимене групације, меморандум су потписали Антоан де Сен-Африк, Масимо Гараваља и Стојан Кемера.

Предсједник Србије Александар Вучић рекао је током састанка са делегацијом компаније "Бари Калебо" да је изузетно задовољан и поносан што може да у Србији дочека компанију која је извозно оријентисана и лидер у прехрамбеној индустрији.

- Не само да ће "Бари Калебо" довести врхунску технологију и експертизу у нашу земљу, већ и инвестиције и нова радна места. Србија ће пружити сву неопходну подршку да овај подухват успије - рекао је Вучић.

"Бари Калебо" група снабдијева путером и пастом, као и другим сировинама, неке од највећих кондитора као што су "Нестле", "Монделез".

Њихове сировине стижу чак до четвртине свјетске производње која у саставу има какаовац или чоколаду.

У свом пословању користе најновије технологије, пласирају производе у 140 земаља, а у више од 30 земаља запошљавају око 11.500 људи.

Групација је настала спајањем белгијске /Калебо/ и француске компаније /Какао Бари/ 1996. године, а сједиште је у Цириху.