latinica  ћирилица
18/04/2019 |  21:20 | Аутор: РТС

Москва: Не могу се игнорисати тежње Тиране ка великој Албанији

Руско министарство иностраних послова саопштава да не може да игнорише "низ корака које предузима актуелно албанско руководство, у вези са консолидацијом албанског фактора у склопу регионалне политике Тиране".
МИП Русије (Фото: Sputnik/Наталья Селиверстова) -
МИП Русије (Фото: Sputnik/Наталья Селиверстова)

У саопштењу се наводи да је премијер Албаније Еди Рама у интервјуу за Vizion Plus изјавио да је Косово за њега "дио Албаније", а да "уједињење Албаније и Косова није план Б, него план А".

Реализацију тог плана, албански премијер повезао је са унутрашњополитичком и спољнополитичком дебатом око могуће корекције границе српске покрајине.

Нажалост, западни покровитељи Тиране се и даље претварају да не примјећују тежње ка великој Албанији, наводи се у саопштењу.

Министарство иностраних послова Русије је указало на то да се интензивирају напори да се интегришу области насељене Албанцима на Балкану.

- Наглашавамо да таква политика не само да отежава дијалог Београда и Приштине, него и подрива атмосферу повјерења у цијелом балканском региону - указује се у саопштењу.

- Позивамо западне партнере Албаније да коначно одговоре на очигледне тежње Албанаца у Тирани и, умјесто да граде спорне структуре на локалном нивоу, да осигурају да Приштина испуни своје обавезе за стварање Заједница српских општина - наводи се у саопштењу.