latinica  ћирилица
19/04/2019 |  08:34 ⇒ 08:43 | Аутор: РТС

Бангладеш: Тинејџерка спаљена јер је пријавила наставника за злостављање

Дјевојку из Бангладеша која је пријавила свог наставника за сексуално узнемиравање вршњаци су посули керозином и запалили, а након пет дана она је преминула, наводи Би-Би-Си.
Нусрат Јахан Рафи - Фото: BBC
Нусрат Јахан РафиФото: BBC

Нусрат Џахан Рафи спаљена је двије недеље након што је поднијела пријаву у полицији, пренио је Би-Би-Си.

Како је Рафи навела, професор ју је позвао у своју канцеларију и додиривао је на непримјерен начин. Рекла је и да је успјела да побјегне.

Њена храброст и смрт привукли су велику пажњу јавности у Бангладешу и указали на рањивост жртава сексуалног узнемиравања и злостављања у овој конзервативној земљи на југу Азије.

Нусрат (19) је била ученица Исламске школе у малом граду Фени, 160 километара јужно од Даке. Она је испричала да ју је професор позвао у своју канцеларију и додиривао на непримјерен начин, а додала је и да је успјела да побјегне, наводи Би-Би-Си.

Многе младе жене и дјевојке у Бангладешу радије крију своја искуства о злостављању или узнемиравању из страха да би их друштво или породице могли осудити.

Нусрат је након напада отишла у полицијску станицу гдје ју је полицајац снимио телефоном и она је поновила шта се догодило. Снимак је доспио на друштвене мреже, а професор је ухапшен након њене пријаве. Мјештани су, међутим, након тога изашли на улице и позвали локалне званичнике да мушкарца ослободе.

Двије недјеље након читавог случаја, вршњаци из разреда намамили су Нусрат на кров школе под изговором да им је једна пријатељица претучена. Неколико ученика ју је опколило запријетивши јој да мора да повуче пријаву против професора, а пошто је она то одбила запалили су је, пренио је Индепендент.

Након њене смрти одржани су протести у више градова. Полиција је ухапсила 15 особа, а њих седам је учествовало у убиству.