latinica  ћирилица
19/04/2019 |  09:14 ⇒ 16:35 | Аутор: СРНА

У општину Теслић кроз разне пројекте уложено више од 70 милиона КМ

Према подацима Владе Републике Српске, до сада је у општину Теслић, по различитим програмима из Развојног програма и из Буџета Републике, уложено више од 70 милиона КМ, а кроз кредите Инвестиционо-развојне банке /ИРБ/ Српске пласирано је 40 милиона.
Влада Републике Српске - Фото: РТРС
Влада Републике СрпскеФото: РТРС

У области пољопривреде на подручју Теслића уложен је 21 милион КМ кроз разне пројекте, међу којима су подстицаји за развој пољопривреде, одбрана од поплава и други.

Кроз активности подршке привреди, међу којима су подстицај извоза и суфинансирање предузећа за производњу текстила, коже и обуће од 2006. до данас Влада је издвојила 7,5 милиона КМ.

Према подацима Владе Републике Српске, за социјално угрожено становништво издвојено је скоро 1,5 милиона за субвенције електричне енергије. Од 2006. до данас кроз различите пројекте за одрживи повртак издвојено је више од 4,3 милиона КМ.

У сарадњи са Борачком организацијом која је дала значајан допринос у одбрамбено-отаџбинском рату реализовани су многи пројекти од којих су најзначајнији стамбено збрињавање породица погинулих бораца и ратних војних инвалида за шта је издвојено 4,5 милиона КМ и збринуто 363 породице, од чега изградњом станова 60, а неповратна новчана средства добило је 303 породица.

Из републичког буџета издвојено је 50.000 КМ за изградњу споменика и спомен-обиљежја погинулим борцима Војске Републике Српске са територије општине Теслић.

Међу значајнијим улагањима у ову локалну заједницу је и 2,3 милиона КМ које је уложено у школе и фискултурне сале, као више од пола милиона КМ за опрему и модернизацију, набавку рачунара и увођење информационих система.

Више од пола милиона КМ уложено је у област здравства за набавку биохемијског анализатора, реконструкцију Центра за ментално здравље, као у пројекте адаптације, санације, реконструкције и опремања амбуланти породичне медицине и увођењњ информационог систем.

Кроз програм социјалног збрињавања радника који су процесом приватизације, стечаја или ликвидације предузећа остали без посла у општини Теслић збринуто је 1.236 радника из три предузећа, за шта је утрошено скоро милиона КМ, док је кроз пројекте запошљавања од 2007. до 2018. запослено 400 лица, за што је утрошено 1,5 милиона КМ.

У рехабилитацију магистралних и регионалних путева, постојеће путне инфраструктуре у Теслићу уложено је више од шест милиона КМ.

Планом пословања ЈП "Путеви Републике Српске" за ову годину планирана је изградња два моста и дијела саобраћајнице на регионалном путу Шњеготина-Клупе у износу од милион КМ.

Укупна инвестиција у оквиру пројекта "Водовод и канализација", који се реализује на територији више општина у Српској, у општини Теслић вриједна је 17 милиона КМ.

Кроз пројекте за омладину и спорт до сада је у ову локалну заједницу уложено 1,5 милиона КМ, а изграђене су двије куће за породице са петоро и више дјеце.