latinica  ћирилица
19/04/2019 |  10:04 | Аутор: Б92

"За Нотр Дам скупљено милијарду евра, а дјеца гладују. Је ли то лицемјерно?"

За обнову чувене париске катедрале Нотр Дам, која је оштећена у великом пожару ове седмице, за само два дана скупљено је милијарду долара.
Како је прикупљена милијарда долара за Нотр Дам, а дјеца гладују  (Фото: @Lerellholmes) - Фото: Тwitter
Како је прикупљена милијарда долара за Нотр Дам, а дјеца гладују (Фото: @Lerellholmes)Фото: Тwitter

Многи људи широм свијета ту информацију су прокоментарисали на друштвеним мрежама, али уз једну заједничку конотацију, а то је да је ријеч о лицемјерју, преносе регионални медији.

Хрватски Индекс подсјећа да су се у акцију прикупљања средстава широм свијета укључили и богати и сиромашни и Французи и странци и компаније и појединци. Највећи дио средстава прикупили су француски богаташи, прије свега власници и челни људи ЛВМХ-а, Гучија и Лореала, али и компанија Дизни, која је допринијела слави цркве својим анимираним филмом "Звонар Богородичине цркве" и која је донирала пет милиона долара.

Међутим, иако нико не спори да је ријеч о непроцјенљивом историјском благу, многи су у тој "муњевитој" акцији прикупљања средстава за обнову Нотр Дама видјели и један проблем - неправилне расподјеле средстава.

Најчешћа критика односи се на чињеницу да су тројица француских милијардера, који су за мање од 12 сати скупили више од 600 милиона долара, својом акцијом демонстрирали да би богаташи с лакоћом могли да окончају глад, сиромаштво, недостатак здравствене заштите, питке воде и образовања у сиромашним земљама. А то се ипак не догађа, истиче Индекс.

Други најчешћи приговор био је да је у хуманитарној акцији за посљедице пожара који је 2017. прогутао британски небодер Гренфел, у ком је страдало 27 људи, у двије године прикупљено само тридесетак милиона фунти.

- "Молим вас, покажите ми поновно доказе да су животи радничке класе важни - поручила је једна тжена на Твитеру.

Било је још много коментара у вези с овим дешавањима, наводи хрватски портал, али истиче да су баш та два твита сублимирала теме које муче читав свијет.