latinica  ћирилица
19/04/2019 |  11:08 | Аутор: СРНА

Дачић: Двоструки суверенитет неприхватљив за Србију

За Србију није прихватљива идеја двоструког суверенитета Косова, по којој би постојала могућност да се послије десетак година одржи референдум, изјавио је министар спољних послова Србије Ивица Дачић.
Ивица Дачић (Фото: Курир) -
Ивица Дачић (Фото: Курир)

Говорећи о састанку у Берлину, 29. априла, Дачић је рекао да ће се у првом дијелу скупа, којем ће присуствовати лидери са западног Балкана, говорити о регионалним питањима, док ће други дио бити посвећен дијалогу Београда и Приштине.

- Састанак је сазван на велико изненађење Брисела, није део бриселских активности и многе земље незадовољне су зашто се одржава, а, на пример Аустрија и Италија, које су део берлинског процеса, нису позване - рекао је Дачић за РТС.

Напомињући да на састанку не учествују ни САД, Дачић је оцијенио да то говори да се играју геополитичке игре, не више са Русијом и Кином, већ унутар самог Запада.

Он је навео да идеју двоструког суверенитета нико није званично изнио и да не очекује да ће се на састанку у Берлину наћи приједлог рјешења, али да очекује додатни притисак и на Београд и на Приштину да се дијалог настави.

Дачић је поновио да Београд не одустаје од става да је предуслов за наставак дијалога да Приштина укине таксе на робу из централне Србије и БиХ, те поручио да је немогуће да Србија престане са лобирањем код земаља да повуку признање самопроглашеног Косова.

Поводом навода да би, можда, могло доћи до промјене формата преговора, Дачић је истакао да Берлин неће моћи да означи крај бриселског формата, јер је њега регулисала Генерална скупштина УН, те нагласио да се рјешење косовског проблема не може постићи без Србије.

- То што зову Србију да разговарају о томе то је доказ да не могу без нас да затворе то питање. Да могу без нас, не би нас никад звали... Ко жели да стави тачку, да л' то био Макрон, Меркелова, Могеринијева, Трамп, Путин - ми ништа нећемо урадити што није у интересу Србије - рекао је Дачић.