X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
Моја Јахорина
19/04/2019 |  11:56 ⇒ 12:02 | Извор: РТС

Црна Гора продаје бродове "Котор" и "Пулу"

Црногорска влада одлучила је да се из морнарице Војске Црне Горе повуку два највећа пловила – патролне бродове "Котор" и "Пулу" и понуде на продају. Приход од њихове продаје биће усмјерен за набавку новог наоружања и опреме.
Патролни брод "Котор" (www.mod.gov.me) -
Патролни брод "Котор" (www.mod.gov.me)

Министарство одбране задужено је да процијени и одреди почетну вриједност за бродове и резервне дијелове за њих који су у морнаричким складиштима, као и да спроведе поступак њихове продаје.

Будући да је ријеч о продаји још употребљиве и перспективне војне технике, Министарство одбране ће новог власника за најјаче и највеће бродове црногорске морнарице тражити на тзв. повјерљивим тендерима који носе ознаку тајности "интерно".

До сада је више држава исказивало интересовање да купи ова два брода која су технички у добром стању и да их након модернизације наоружања и електронике уврсте у састав својих ратних морнарица. Међу њима су били Пакистан, Турска, Бангладеш, Израел...

Како је образложено, ови бродви су превелики, прескупи и прекомпликовани за употребу у морнарици црногорске војске која ни са кадровског становишта више не може опслуживати тако комплексне ратне бродове који су крајем осамдесетих година направљени да буду окосница ударних поморских снага флоте некадашње Југословенске ратне морнарице.

У том документу стоји да "највећи проблем у одржавању ових бродова представља непостојање специјализованих ремонтних установа или фирми у Црној Гори које имају капацитете за одржавање и ремонт бродских оружних система и система за управљање ватром, што значајно већ дужи период утиче на исправност, поузданост и употребу ових система."

"Котор" и његов близанац "Пула" били су највећи и најмоћнији ратни бродови некадашње Југословенске ратне морнарице. Ове двије ракетне фрегате грађене су 1986. и 1988. године. Бродови су дугачки 92 и широки 11,7 метара.