latinica  ћирилица
19/04/2019 |  13:33 ⇒ 16:34 | Аутор: СРНА

Чубриловић: Добри резултати у интересу грађана

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић изјавио је данас да је парламент партнер Савезу општина и градова Републике Српске и поздравља сваку иницијативу која дође из ове организације јер таква сарадња доноси добар резултат у интересу грађана.
Савез општина и градова - Фото: РТРС
Савез општина и градоваФото: РТРС

- Желимо и да имамо што чешћу комуникацију и појединачно с локалним заједницама и са Савезом. То значи да су идеје усаглашене. На тај начин донијели смо неколико законских рјешења - рекао је Чубриловић новинарима у Бањалуци, присуствујући скупштини Савеза општина и градова Српске.

Он је навео да је међу посљедњим таквим законским рјешењима недавно усвојени Закон о измјенама Закона о локалној самоуправи, којим се продужава рок за усклађивање броја запослених у локалним самоуправама.

- Таква сарадња увијек донесе и добар резултат у интересу грађана. Све што будемо радили у будућности сигурно ће бити на том фону. Надам се потпунијој обостраној сарадњи - нагласио је Чубриловић.

Додао је да је сарадња коју је Савез општина и градова остварио са институцијама Српске у погледу међународне сарадње неупитна.

Потпредсједник Владе Српске Сребренка Голић рекла је да је Савез општина и градова Српске поуздан, коректан партнер свим институцијама, али и је уједно и коректив институцијама Српске, првенствено министарствима.

- Влада Српске изузетно поштује ову организацију. Оваква институција је потребна Влади, министарствима управним и другим републичким организацијама, јавним установама и свим другим субјектима који су у миљеу власти Српске. Сви ми из ресора различите надлежности као прву адресу на коју упућујемо наша законска рјешења наводимо управо Савез - навела је Голићева.

Она је нагласила да се у Савезу општина и градова налазе представници локалних заједница који најбоље знају шта тишти грађанина и сви заједно у Републици требају јачати овај савез.

- Савез општина и градова даје сугестије својим чланицама како да побољшају пословни амбијент, а наше је да смањујемо пословне баријере да би сви потенцијални инвеститори могли улагати у Српску. Ми консултујемо Савез и за она законска рјешења за која нисмо у обавези да их консултујемо - додала је Голићева.

Предсједник Савеза општина и градова Српске Љубиша Ћосић изразио је задовољство што је Савез од републичких власти препознат као партнер који изражава интересе општина и градова Српске.

- Савез као институција која окупља општине и градове и који изражава њихове интересе јесте институција која ће у будућности наставити да ради на различитим пољима како би се унапредио положај наших чланица - истакао је Ћосић, који и начелник општине Источно Ново Сарајево.

Према његовим ријечима, примјери добре сарадње општина и градова у Српској нарочито су видљиви у размјени добрих пракси.

- Наше заједничко заступање и лобирање пројеката које кандидују јединице локалне самоуправе према Влади Српске, међународним организацијама или заједничким институцијама на нивоу БиХ јесте један од задатака Савеза, а једна од важних улога је представљање Српске у међународним активностима - навео је Ћосић.

Он је подсјетио да се ове године навршава 20 година постојања Савеза општина и градова Српске, које ће обиљежити различитим активностима, међу којима је одржавање данашње скупштине.

Ћосић је додао да су теме данашње скупштине и извјештај о раду за прошлу годину, план рада за ову годину, извјештај о материјално-финансијском пословању, разматрање модела увођења трезорског пословања у домовима здравља.

Скупштини Савеза општина и градова Српске присуствовали су и министар финансија Зора Видовић, министар здравља и социјалне заштите Ален Шеранић и министар породице, омладине и спорта Српске Соња Давидовић.