latinica  ћирилица
19/04/2019 |  13:43 | Аутор: СРНА

Ђокић: Развијати енергетику

Министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић оцијенио је да се Српска мора више бавити питањем енергетике и њеним развојем.
Бањалука - Петар Ђокић - Фото: СРНА
Бањалука - Петар ЂокићФото: СРНА

Прије обраћања учесницима научно-стручног савјетовања о теми "Геоекономска политика снадбијевања енергијом земаља Балкана у савременим условима глобализације и интеграција, са посебним освртом на Србију и Републику Српску", Ђокић је рекао да Српска мора побољшати квалитет снабдијевања електричном енергијом.

- То значи да мора донијети нови квалитет у производњи електричне енергије, а то је дио глобалног тренда, усмјеравње од фосилних ка обновљивим изворима енергије - каже Ђокић.

Ђокић је навео да се потенцијали Српске могу развијати самостастално, али и са другима, поготово у сарадњи са Србијом, која је већ започета кроз изградњу три хидроелектране на Дрини.

Професор Економског факултета Универзитета у Бањалуци Горан Поповић истакао је да је енергетика једна од полуга развоја Српске, те да је потребно ефикасно искористити постојеће ресурсе и градити нове.

Поповић је нагласио да је неопходно да се одреде будући правци инвестирања у енергетски сектор.

Он је рекао да је циљ скупа да се на научно-стручно-аргументован начин објасне актуелни проблеми у енергетском сектору и покушају предвидјети будуће тенденције у области енергетике на западном Балкану.

Савјетовање се одржава у Бањањалуци на Економском факултету, у организацији тог факултета Универзитета у Бањалуци, Друштва економиста Београда и Подручне привредне коморе.