latinica  ћирилица
19/04/2019 |  13:51 ⇒ 13:58 | Аутор: СРНА

МУП Српске држи под контролом дешавања у вези са борбом против тероризма (ФОТО/ВИДЕО)

Министарство унутрашњих послова Републике Српске у посљедње вријеме држи под контролом дешавања у вези са борбом против тероризма и екстремизма, те размјењује информације о потенцијалним терористима са другим полицијско-обавјештајним агенцијама у БиХ, изјавио је министар унутрашњих послова Драган Лукач.

- У посљедње вријеме није било неких терористичких аката, али то не значи да они који имају радикалне намјере, нарочито организоване групе екстремиста који су до сада вршили терористичке акте у БиХ, то неће поново покушати - рекао је Лукач новинарима у Бањалуци.

Након отварања радионице о теми "Превенција радикализма, насилног екстремизма и тероризма - институционални приступ Владе Републике Српске", Лукач је подсјетио да је у протеклим годинама било више терористичких аката у БиХ у којима је нажалост било мртвих људи.

Фото: РТРС

- Све што је било није искључено да се неће дешавати и у наредним годинама јер у БиХ има још на десетине параџемата у којима се налазе углавном припадници вехабијског покрета који не поштују законе ове земље и живе по својим правилима - истакао је Лукач.

Он је нагласио да су сви ти терористички напади дошли од тог покрета, додавши да се не могу занемарити њихове активности и повратак џихадиста са сиријског ратишта и Блиског истока којих је највише отишло на то подручје из БиХ.

Лукач је подсјетио да је Влада Републике Српске 2016. године усвојила Акциони план за борбу против екстремизма и тероризма и исте године формирала Координационо тијело за надзор над спровођењем овог плана на чијем је челу човјек из МУП-а Републике Српске.

- МУП Републике Српске на овај начин даје свој допринос и великој свјетској коалицији за борбу против екстремизма и тероризма, те сарађује и са свима који се баве полицијским и обавјештајно-безбједносним пословима у размјени информација у вези са људима који могу бити потенцијални терористи - закључио је Лукач.

У радионици учествују представници институција Републике Српске с циљем јачања хармонизованог и свеобухватног приступа у превенцији и борби против тероризма и екстремизма.