X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
Моја Јахорина
19/04/2019 |  14:29 ⇒ 17:55 | Извор: СРНА

Цвијановић: И даље ћемо радити на побољшању услова у школама

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је данас у Теслићу да ће републичка власт и у наредном периоду активно радити на побољшању услова у школским објектима да би се ђацима и наставном особљу обезбиједили што бољи услови за учење и рад.
Цвијановићева и Рајчевић са ученицима - Фото: РТРС
Цвијановићева и Рајчевић са ученицимаФото: РТРС

- Сада, када смо изашли из кризе дефинитивно можемо ићи у још већа улагања у школске објекте. У посљедњих 10 година широм Српске су реализовани бројни пројекти санације школа. Евидентирамо и даље шта су потребе и сигурна сам да ћемо у наредне три до четири године моћи да кажемо да смо свугдје у Српској урадили неки успјешан и користан школски пројекат - рекла је Цвијановићева.

Она је нагласила да је задовољна састанком који је у Средњошколском центру у Теслићу одржала са директорима свих школа о улагањима у школске објекте, која ће бити реализована у овој години.

Цвијановићева је рекла да је циљни период за реализацију школских пројеката у вриједности већој од 800.000 КМ вријеме распуста, како би поједине школе у Теслићу биле саниране до почетка сљедеће године.

Она је додала да ће само за радове на Основној школи "Петар Петровић Његош" у Теслићу бити издвојено 600.000 КМ.

- Та средства су добијена од Србије и ту ће радити фискултурна дворана, надоградња учионица... - рекла је Цвијановићева.

Када је ријеч о Средњошколском центру, она је навела да ће се ићи у реализацију пројекта санирања крова амфитетатра.

Она је изразила задовољство што је разговарала са младим и талентованим ученицима Средњошколског центра који су забиљежили одличне резултате - Невеном Радешић, матурантом локалне Гимназије која је освојила треће мјесто на европској математичкој олимпијади у Украјини, и Огњеном Лазићем, учеником трећег разреда средње школе "Никола Тесла" - смјер механтроника који је изумио апликацију за брзо читање која ће ускоро бити доступна на "Googlel play story".

- Они знају шта хоће и биће им пружена институционална подршка у њиховом развоју. То су двоје младих, креативних и добро организованих ђака који желе да постигну успјехе. Као такви заслужују пажњу институција и као предсједник Републике њима и сличним младим и амбициозним људима у Српској бићу подршка у њиховим постигнућима - поручила је Цвијановићева.

Министар за научно-технолошки развој, високо образовање и информационо друштво Српске Срђан Рајчевић рекао је да је било задовољство разговарати са Радешићевом и Лазићем, који је лани представио своју иновацију "штап за слијепе особе", која је привукла велику пажњу јавности на "Иносту младих".

- Његова апликација за брзо читање је веома корисна и показује сву инвентивност ђака у Српској. Невена је добитник низа признања из математике и биће у фокус наше пажње. Они имају своју будућност у Српској и препоручили смо им да остану овдје и посвете се усвајању нових знања - нагласио је Рајчевић.

Он је рекао да су у фокусу Владе сви они који се баве наукама које доносе економску вриједност.

- Лазићу ће ресорно министарство донирати савремени рачунар да би развио нове верзије своје апликације и биће подржан и финансијски. Невена ће бити подржана у смислу стипендирања њених даљих студија - нагласио је Рајчевић.

Невена Радешић је рекла да редовно учествује на такмичењима из математике, физике и информатике, те да је почаствована посјетом предсједника и ресорног министра.

- То нам веома значи и говори да је наш рад препознат - рекла је Радешићева и додала да ће студирати математику, највјероватније у Српској с циљем да допринесе развоју овдашњег друштва.

Огњен Лазић је рекао да подршка власти пуно значи младим иноваторима.