latinica  ћирилица
19/04/2019 |  14:40 | Аутор: СРНА

ФБиХ: Ванредна сједница због најаве формирања резервног састава полиције Српске

Ванредна сједница Комисије Парламента Федерације БиХ за безбједност заказана је за уторак, 23. априла, у Сарајеву поводом најаве Републике Српске да ће формирати резервни састав полиције.
Парламент Федерације - Фото: илустрација
Парламент ФедерацијеФото: илустрација

Сједницу је сазвао предсједник Комисије за безбједност Дамир Машић, а на дневном реду је тачка "Могући правци дјеловања у свјетлу актуелних приједлога и законских рјешења из области безбједности у Народној скупштини Републике Српске".

Машић је овај позив, осим члановима Комисије, упутио и предсједавајућем и потпредсједавајућим Представничког дома федералног парламента, федералном премијеру, федералном Министарству унутрашњих послова, Федералној управи полиције, те високом представнику у БиХ.

На овој сједници требало би да буде донесена одлука да ФБиХ започне процедуру формирања резервног састава федералне полиције, и то као одговор на најаве власти из Републике Српске, сазнаје портал Кликс.

Члановима парламентарне комисије обратиће се, како се наводи, министар унутрашњих послова ФБиХ Аљоша Чампара /СДА/ и вршилац дужности директора ФУП-а Енсад Корман.

СДА је наложила својим функционерима, па тако и Чампари, да покрену иницијативу за попуњавање и опремање активног састава полиције у ФБиХ и кантонима, а истовремено и да се званично покрену процедуре за измјене закона у ФБиХ и кантонима којима ће се омогућити увођење резервног састава.