latinica  ћирилица
19/04/2019 |  15:14 ⇒ 17:55 | Аутор: РТРС

Српска и Србија заједнички о проблемима у доњем сливу Дрине

На основу споразума које су владе Српске и Србије потписале прошле године, у Бијељини је одржан састанак комисије која се бави проблемима у доњем сливу ријеке Дрине.
Воде Српске - Фото: РТРС
Воде СрпскеФото: РТРС

У плану је да се комисија састаје три до четири пута годишње, а циљ је да се утврде проблеми и дају конструктивна рјешења ресорним минстарствима Србије и Српске.

Интегрално управљање доњим током Дрине главни је задатак комисије коју сачињавају експерти Агенције за воде Српске и Јавног водопривредног предузећа "Србијаводе".

Један од главних проблема је, кажу, обезбјеђење протицајног профила Дрине јер има доста нагомиланог шљунка у њеном кориту.

- Покушавамо и изналазимо рјешења како бисмо изашли из тог проблема. Обезбиједили смо протицајни профил и спријечили урушавање обала с обје стране које имају друге посљедице по грађане и са једне и са друге стране Дрине - каже Мирослав Миловановић, директор ЈП "Воде Српске" Бијељина.

Оно што је веома битно јесте уредити област експлоатације шљунка, не само као економску категорију, већ и као мјеру за уређење водотока, рекао је Миловановић.

Из "Србијавода" подсјећају да постојећа законска регулатива даје одређена ограничења и са једне и друге стране Дрине да раде онако како струка налаже.

- Око 80 посто тока се налази на приватном власништву те је са стране и једне и друге државе веома тешко да изводе неке конкретне радове. На примјер спрудови око Павловића моста се налазе на стотинак парцела, па је то скоро немогуће ријешити. Тако да такву проблематику треба рјешавати измјеном законске регулативе - истакао је Дарко Јањић, шеф техничког сектора у Јавном водопривредном предузећу "Србијаводе".

Комисија ће радити и на усаглашавању свих битних ствари у вези с изградњом Дринског насипа, а координација и размјена података веома је битна, јер се на тај начин избјегавају евентуални проблеми, поручено је са састанка заједничке комисије.