latinica  ћирилица
19/04/2019 |  16:12 | Аутор: СРНА

Шеранић: Лица са инвалидитетом имају право и на медицинска средства

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић истакао је током разговора са делегацијом Организације ампутираца да, у складу са Правилником о продуженој медицинској рехабилитацији, особе са инвалидитетом имају право и на медицинска средства.
Ален Шеранић - Фото: СРНА
Ален ШеранићФото: СРНА

- Од прошле године ратним војним инвалидима у Републици Српској је омогућено да добијају новчана средства за помагала које им додјељује Министарство рада и борачко инвалидске заштите, тако да им је на овај начин омогућено да сами бирају помагала која су им потребна - рекао је Шеранић током посјете УДАС-у.

Он је додао да је у прошлој години почела примјена и новог Правилника о продуженој медицинској рехабилитацији, којим су већа права дата лицима са инвалидитетом и значајно су поједностављене процедуре остваривања овог права, саопштено је из Бироа Владе Републике Српске за односе с јавношћу.

Шеранић је подсјетио да захваљујући новом правилнику осигураници са ампутацијама, те параплегијом и тетраплегијом, могу да остваре право на обнову медицинске рехабилитације, само на основу упутнице породичног доктора.

На састанку је било ријечи о активностима УДАС-а када је ријеч о помоћи и подршци жртвама мина, али и укупној подршци особама са инвалидитетом.

Предсједник УДАС-а Жељко Волаш захвалио је Министарству здравља за подршку овој организацији у областима медицинске и социјалне заштите, наводећи да захваљући раду центара за ментално здравље ампутирци и ратни ветерани имају и на нивоу примарне здравствене заштите подршку у очувању менталног здравља.

Он је, између осталог, навео да УДАС у свом саставу има и школу цртања, а радове те школе, у виду разгледница, добијали су мали пацијенти који су упућивани на лијечење путем Фонда солидарности за дијагностику и лијечење обољења, стања и повреда дјеце у иностранству.

- Тим радовима смо оплеменили и просторе бројних здравствених установа и Родитељске куће у Бањалуци - рекао је Волаш.