latinica  ћирилица
19/04/2019 |  18:22 ⇒ 20:19 | Аутор: РТРС

Бијељина: Гастро фестивал окупио 110 излагача

У Бијељини је отворен 10. међународни сајам туризма и гастро-културе. Дводневни сајам туризма окупио је 110 излагача из Бијељине и других дијелова Српске, али и Србије и Црне Горе.

Туризам је код нас, као и у свијету, привредна грана у експанзији, а сајмови туризма добра су прилика да се ова дјелатност још више унаприједи и развије, истичу учесници и организатори Бијељина туриста.

- Фирма Глобус је овдје у Бијељини већ 21 годину. Бавимо се земљорадњом, фарма, месара, два ресторана и организација свих врста догађаја - истиче Јакша Зупар, из Глобус д.о.о.Бијељина.

Бојана КОовачић из Хотела Дрина у Бијељини истиче значај конгресног туризма.

- У посљедње вријеме нам је у порасту конгресни туризам. На то се базирамо највише, имамо врло значајна запажања када је упитању та дјелатност.

Бијељина има бројне, надалеко познате хотелијерске, бањске, угоститељске објекте, цркве и манастире, као и природне љепоте које су прошле године привукле у овај град више од 1.200.000 туриста.

- Поред етно, вјерског, бањског и ловног туризма, сигурно је важно оно што су наши вриједни, јаки привредници направили комплексе, као што је Етно село Станишићи, Глобус Дворови и други - истиче Мићо Мићић, градоначелник Бијељине.

Партнер сајма ове године је Туристичка организација Војводине која је представила дио богате понуде у свим видовима туризма.

- Са нама су туристичке организације Вршца, Бечеја, Новог Бечеја... Представљамо Нови Сад, омладинску престоницу Европе за 2019. и евроспку престоницу културе за 2021. годину, на 50 квадрата штанда - поручује Наташа Павловић, директорка Туристичке организације Војводине.

Потписивањем протокола најављено је и креирање заједничког туристичког производа Војводине и Републике Српске који ће у различитим модалитетима бити понуђен гостима.

- Семберија представља врата, отворена врата између Републике Србије и Републике Српске, и наравно да заједничким наступањем ми имамо и сличну географску структуру и потенцијале у области туризма и заједничким наступањем према свијету имамо веће могућности - напомиње Драгица Ковач, министарка трговине и туризма Републике Српске.

У току дводневног сајма, на више од 900 квадратних метара изложбеног простора посјетиоци ће моћи да се упознају са туристичком и гастро понудом Бијељине и околних градова, као и земаља региона, а сутра ће моћи да уживају у сласној војвођанској храни и пробраним винима.